Skip to main content

Amikor elhatározzuk magunkat, hogy végre befektessünk, akkor egyből jön a kérdés, hogy jó de mibe? Az első kettő opció, ami általában felmerül, azok az ingatlan befektetések, illetve a kötvények. Éppen ezért elég jól kivehető a kapcsolat a két lehetőség között. Nézzük meg, hogy vajon melyiket érdemes választani!

A Nemzeti Kötvény

Ha esetleg még valaki nem lenne pontosan tisztában vele, a kötvény egy hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Vagyis mi kölcsön adunk (jelen esetben az államnak), amelyet visszakapunk kamatokkal együtt a futamidő végén. Jelenleg az egyik legkeresettebb kötvény a lassan induló Nemzeti Kötvény. Első ránézésre tényleg nagyon csábító feltételekkel rendelkezik, de azért nem árt a dolgok mélyére nézni. Erre a cikkre kattints, hogyha érdekelnek a részletek!

Ettől még a tények azok, hogy 5 év alatt éves szinten 4,95 százalékos hozamot tudunk elérni. De hogy kerül ez kapcsolatba az ingatlan befektetéssel?

Az ingatlanbefektetés

Magyarországon rendkívül nagy a birtoklási vágy. Így ha megkérdezünk egy pályakezdőt, hogy mire gyűjt, akkor a döntő többségük a saját lakást fogja mondani. Éppen ezért az ingatlanbefektetés megvalósulhat úgy, hogy megveszünk egy konkrét ingatlan és azt kiadjuk, vagy felújítjuk és eladjuk. Illetve lehet úgyis, hogy különböző ingatlanalapokat választunk a portfóliónkba.

AZ MNB adatai szerint Magyarországon az ingatlanárak 2018-ban mintegy 15,2 százalékkal növekedtek, ami kellően jó hír az ingatlan tulajdonosok számára. Piaci szereplők véleménye szerint a megemelkedett lakásárszint következtében a fővárosban lakáskiadással elérhető hozam négy százalékra szűkült. És ezért lehet, hogy akik eddig ingatlanba fektettek, azok most ennél magasabb nyereséget keresve mondjuk a Nemzeti Kötvény felé fordulnak.

Melyiket válasszuk?

Igazság szerint mind a két befektetésnek meg van a maga előnye. A Nemzeti Kötvény könnyebben tervezhető, hiszen előre leírt fix kamatokkal számolhatunk. Azt is tudjuk, hogy 5 év után a pénzünkhöz jutunk. Viszont az infláció komolyan bekavarhat a reálnyereségünkbe.

Az ingatlannál mindig az a kérdés, hogy vajon mikor milyen áron tudjuk eladni, hogy a tőkéhez jussunk. Kockázat, hogyha nincs albérlő, akkor nincs bevétel sem. Viszont ahogy a 2018-as év is mutatta akár 10% felett hozam is elérhető.

Így első körben azt javasoljuk, hogy aki kevésbé kockázatvállaló az a kötvényt válassza. De mi tudunk ennél kedvezőbb lehetőségeket is. Keress meg minket! Mutatunk még egy-két ideális befektetési lehetőséget.