Skip to main content

Minden egyes évkezdet izgalmas befektetési szempontból? Vajon a korábbi trendek megváltoznak? Ami 2018-ban nyereséget termelt nekünk, az idén is megteszi? Milyen újdonságok várhatóak? És még számos hasonló kérdést feltehetünk magunknak. Mi most igyekszünk pusztán a tények alapján a válaszokat megtalálni a magyar pénzpiacra fókuszálva. Gyere, és tarts velünk!

Mi történt 2018-ban?

Hát, csak ennek a kérdésnek a megválaszolására 4-5 cikk terjedelemben is írhatnánk, de ne aggódj, nem tesszük. Csak dióhéjban. A 2018-as év nem a részvények szárnyalásáról szólt. Az igazán kiemelkedő növekedést az ingatlanalapok érték el. A számok is impozánsak, hiszen mintegy 45%-kal emelkedtek 1545 milliárd forintra. A pénzpiaci alapok ezzel szemben visszaestek 7%-kal, hiszen a lakosság (szerintünk jogosan) sokkal inkább a magasabb hozamú, de nem sokkal kockázatosabb kötvényeket választják.

Ahogy a számok is mutatják befektetési szempontból még mindig meglehetősen kockázatkerülőek vagyunk, amivel semmi gond nincsen.

Miért népszerűek az ingatlanalapok?

Szerintünk ez több okra vezethető vissza. Alapból mi magyarok nagyon szeretjük a saját ingatlanokat, és rengetegen hiszik azt, hogy a legbiztosabb befektetés az ingatlan. Akár hitelre venni, és bérbe adni. Folyamatos beruházások vannak.

Ezt segíti elő, hogy rendkívül alacsony a kamatkörnyezet, ezért nagyon sokan vesznek fel hitelt. Akár beruházásra, építkezésre is. Összegezve az ingatlanpiac most szépen pörög, az árak is emelkedtek folyamatos. Vajon ez 2019-ben is így marad?

2019-ben is fektessünk ingatlanalapokba?

Mi úgy látjuk, hogy az ingatlanalapok vagyona idén tovább fog növekedni, mivel a pénzpiaci alapokra jelenleg nincs igazán kereslet. Ezt más szakértők is így látják. 🙂 Egyesek szerint a rövid kötvényalapokká alakulás a kiút a pénzpiaci alapok számára.

Mivel a Magyar Nemzeti Bank szigorítást tervez a monetáris politikában, ez azt hozhatja magával, hogy magasabb lesz a kötvényhozam.

Mi mindig is a biztonságos portfóliók hívei voltunk, ezért idén is azt tudjuk mondani, hogy a kötvénytúlsúlyos összeállítás lehet az ideális megoldás. Amennyiben érdekel, hogy konkrétan, mely befektetési papírokat preferáljuk, akkor keress fel minket! Minden kérdésedre válaszolunk.