A Babakötvény sikerén felbuzdulva az állam egy hozzá kísértetiesen hasonló új lehetőséget készül a piacra dobni. Ahogy lenni szokott nagyon jól meg lett hirdetve, érthető ezért a nagy érdeklődés. De ahogy tudjuk, nem mind arany ami fénylik. Nézzük meg, hogy miről is van szó!

Röviden a Nemzeti Kötvényről

Az Államkincstár egy olyan új állampapírt, amely első ránézésre nagyon imponáló. A június elsejétől induló kötvénnyel 5 év alatt éves szinten 4,95%-os hozamot lehet elérni. Persze csak akkor, hogyha öt évig nem nyúlunk a pénzhez. Plusz még kamatadó mentes is ez a megtakarítási lehetőség. Technikailag folyamatosan emelkedő lesz elvileg a kamat. Az első évben (ami jelen esetben fél év) 3,5 százalékot kapunk. Ez után 4 százalékot, és így tovább, míg az ötödik évben már 6 százalékot.

Ez mind szép és jó, de akkor hol van benne a hiba?

Miért érdemes másban (is) gondolkozni?

Először is kezdjük a kamatadómentességgel! Mivel itt is 5 évről beszélünk, ezért az adómentességet elérhetjük bármilyen más befektetési lehetőséggel is, hogyha egy TBSZ számlán keresztül intézzük.

Innentől fogva pedig egyértelmű, hogyha tudunk olyan befektetést, amely ennél magasabb hozamot ér el, akkor az jobban megéri, mint a Nemzeti Kötvény. Éppen ezért érdemes szemezgetni, hogy az elmúlt öt évben tudtunk-e volna ennél jobb befektetést találni. Nos, lelőjük a poént, természetesen igen.

Milyen eredmények voltak az elmúlt 5 évben?

A BAMOSZ (Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetség) adatai szerint 313 olyan alap van, amely már 5 évvel ezelőtt is létezett. Ezekből pedig 85-nek volt magasabb nyeresége, mint amelyet a Nemzeti Kötvénnyel tudtunk volna elérni.

Ha egy kicsit jobban belegondolunk durván minden 4. alap jobban teljesített. Csak párat említünk meg belőle: Biggeorge 4. Ingatlanfejlesztő Alap 64,37% (nem írtuk el), BUX ETF 18,06%, Concorde Nemzetközi Részvény 10,97%. Ezek mind éves hozamok.

Szóval azt mondjuk, hogy a Nemzeti Kötvény lehet jó lehetőség. Viszont érdemesebb előtte szétnézni a pénzpiacon. És egy jó portfóliót összeállítani, amelybe ugyanúgy választhatunk például Prémium Magyar Államkötvényt. Ha kérdésed van, keress fel minket! Mi segítünk neked, hogy a legjobb befektetést tudd választani.