Skip to main content

Sokan azok közül, akik befektetésen gondolkoznak a kötvény lehet egy ideális megoldás. Igazság szerint nincsen magas kockázata, tehát egy biztonságos befektetésnek mondható. Éppen ezért érdemes egy kicsit közelebbről is megismerni. Külön kitérünk a speciális kötvényekre, mint a babakötvény.

Miért válasszunk kötvényt?

Igazság szerint, hogyha hozamot szeretnénk, alacsonyabb kockázat mellett, akkor a mi választásunk a kötvény. Hiszen a hozamai magasabbak, mint a bankbetéteké, vagy a pénzpiaci alapoké. A kockázata pedig ténylegesen alacsonyabb, mint mondjuk az abszolút hozamú alapoké, vagy a részvényeké.

A kötvények

Ez az értékpapír egy hitelviszonyt testesít meg. Vagyis mi, amikor kötvényt vásárolunk, tulajdonképpen kölcsönadunk az adott cégnek, vagy államnak. Ők pedig azt vállalják, hogy a kötvény lejártakor kamatostól visszafizetik nekünk. Kicsit hasonlít a lekötött betétekhez a fix kamatozású rész, ezért is népszerű a magyar lakosság körében.

A kötvények egyetlen igazi kockázata az, hogyha a kibocsátó cég csődbe megy, és ezért nem tudja teljesíteni a kifizetést. Ez azért nem jellemző valljuk meg.

Speciális kötvények

Kötvényeket számos formában elérhetünk, értékpapírszámlán keresztül, vagy TBSZ számlán is. Sőt, akár a Magyar Államkincstárnál is. Ilyen például a Babakötvény.

Ezt kizárólag gyermekek számára indítható megtakarítás. Egy olyan speciális magyar államkötvény, amely infláció feletti kamatot garantál (infláció feletti plusz 3%) a gyermekek számára. Ezért cserében csak a gyerek veheti majd fel a pénzt, amikor betölti a 18. életévét. Idén például 5,4%-os éves kamatot adott, amely kimondottan jól hangzik.

Egyik másik érdekes kötvényről is be tudunk számolni, amely a nyugdíjkötvény lesz. 2018 november 15-én jelentettek be, és egyelőre még nem minden részlet került napvilágra. Az szinte biztos, hogy hasonlítani fog a Babakötvényre, és valamilyen formában inflációhoz kötött hozamot várhatunk rá.

Ha bármi kérdésed van a befektetésekkel, kötvényekkel, TBSZ számlákkal kapcsolatban keress minket bátran! Mi nem csak megválaszoljuk a kérdésedet, de segítünk is megtalálni Neked a legjobb lehetőségeket.