Skip to main content

Szerencsére hazánkban is egyre népszerűbbek az értékpapírszámlák. Éppen ezért egyre több embert érdekel, hogy milyen is ez a befektetés, és hogyan lehet szép eredményeket, relatív alacsony kockázat mellett elérni. Nos, varázsrecept nincsen, viszont számos olyan tény van, amelyet ha betartunk, akkor nem fog kellemetlen meglepetés érni bennünket. Nézzük is meg, hogyan állítsunk össze egy sikeres jó portfóliót!

Határozzuk meg az időtávot!

Mielőtt még elkezdenénk az egyes befektetésekről szóló elemzéseket olvasgatni, értelmezni, határozzuk meg pontosan, hogy mekkora az az időtáv, amíg a befektetésünket szeretnénk. Ez kimondottan fontos, hiszen az idő maga is egy kockázatcsökkentő tényező.

Akadnak olyan részvények például, amelyek rövid távon kockázatosnak minősültek, viszont hosszabb távon stabilan szép hozamokat termeltek.

Sőt, még a kötvények közül is érdemes hosszabb lejáratúakat vásárolni, hiszen ezeknek magasabb a kamata, és a kockázata jelentősen alacsonyabb, mint az előbb említett részvényeké.

Mérjük fel, hogy mennyire bírjuk a kockázatot!

Pont ezért nem tudunk írni egy varázsreceptet, mert a kockázattűrése szinte mindenkinek máshol található. Van, akit meg sem érint, ha időszakosan 4-5%-os vesztesége van, mert úgy gondolja, hogy idővel ez visszajön, és inkább ilyen (olcsóbban) vásárol még az adott értékpapírokból.

Viszont sokan ilyenkor pániba esnek, és azonnal eladják az adott eszközt, hogy nehogy nagyobb veszteségük legyen. Erre van, amikor szükség van, viszont tényszerűen ezzel azonnal realizáljuk is a veszteséget, és más értékpapírral kell visszahoznunk az így leszenvedett veszteséget.

Szakértők segítsenek minket!

Egyfelől már szinte mindenhol kérhetünk vagyonkezelt portfóliót, ahol szakember kezeli a pénzünket. Ezzel kiküszöbölhetjük az esetleges tudásbeli hiányosságainkat, és/vagy azt, hogy nincs elég időnk figyelni az árfolyamokat.

Illetve vannak olyan tanácsadók is, akik kimondottan értékpapírszámlákkal foglalkoznak, és még a szolgáltatók kiválasztásában is tudnak segíteni. Valamint tudnak javaslatokat tenni trendekre, vagyis hogy mibe érdemes befektetni jelenleg. Fontos, hogy kellő stabilitás legyen egy portfólión belül, jelenleg érdemes magasabb kötvénykitettséggel összeállítani, amennyiben 5 éves távon belül gondolkozunk.

Amennyiben kérdésed van, keress fel minket! Minden tudásunkat készséggel megosztjuk Veled, hogy sikeres legyen az értékpapírszámlád.