Skip to main content

A befektetéseknek nagyon sok szabálya van, de ezek közül is az egyik legfontosabb a kockázatkezelés. Alacsony kockázat alacsony hozammal párosul, a magas kockázat lehet magas nyereség, de adott esetben veszteség is. Ezért fontos, hogy megfelelően kezeljük ezt, és normális kockázat mellett értékelhető nyereségünk legyen, ez a diverzifikáció lényege.

A diverzifikáció jelentése, és fontossága

Maga a diverzifikáció a kockázatporlasztást jelenti. Egyszerű példával élve nem egyetlen egy értékpapírt vásárolunk, és várjuk a nyereséget, hanem egyszerre többet. Sokkal kisebb az esélye, hogy mind a mondjuk, 3-4 értékpapír árfolyama egyszerre kezd el zuhanni, mintha csak egy értékpapírba fektettünk volna. Minden befektetésnél érdemes kockázatfelmérést végezni, így ilyenkor tudjuk belőni, hogy mekkora kockázatot vállalunk, és mennyire kell diverzifikálni a portfóliót. Erre a kockázatmegosztásra több lehetőségünk is van.

Mitől függ a diverzifikáció?

3-4 dolgot érdemes figyelembe venni, amikor befektetünk, amennyiben privátbanki szolgáltatást választunk, akkor ezek mind kiderülnek a kockázatelemzésnél. Az alábbi szempontokról beszélünk:

  • mekkora összeget fektetünk be
  • milyen devizában szeretnénk a nyereséget (például az infláció miatt)
  • mekkora futamidőre fektetünk be (egy nagy volatilitású befektetés 1 hónapra kockázatos 5 évre már messze nem annyira)
  • mekkora a kockázattűrő képességünk

Amennyiben ezekkel tisztában vagyunk, akkor több lehetőségünk is akad a befektetés kockázatának mérséklésére.

A kockázatcsökkentés módszerei

Nyilván a legegyszerűbb módja a befektetés kockázatának csökkentésére, ha csupa garantált, illetve likviditási alapot választunk, ebben az esetben azonban meg kell elégednünk a nagyon alacsony hozammal. Abban az esetben, ha értékelhető nyereséget is szeretnénk elkönyvelni, akkor az alábbi lehetőségek közül választhatunk:

  • a befektetés meghatározott része maradjon állampapírba, kötvényekbe
  • futamidő kitolása a maximumig
  • több devizába fektessünk be
  • ne egy, hanem több iparágba fektessünk

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kockázatporlasztás a nagy számok törvényén alapszik, vagyis minél jobban szétszórjuk a pénzünket (ész szerű határokon belül), annál kisebb az esélye, hogy negatív meglepetés ér minket.