Skip to main content

Kötvényekkel, és államkötvényekkel rengeteget találkozunk még akkor is, ha nem feltétlen befektetésben gondolkozunk. A köztudatban egy stabil, és biztonságos befektetésként él a kötvény, de ez valóban így van? Ismerjük meg közelebbről a kötvényeket, és nézzük meg, hogy van-e helye a befektetési portfóliónkban!

Hogyan képzeljük el a kötvényeket?

Ez egy hitelviszonyt megtestesítő befektetési forma, értékpapír. A gyakorlatban a kötvénykibocsátó cég (vagy állam) arra kötelezi magát, hogy a megadott futamidő végén visszafizeti a befektetett összeget az előre beígért kamattal. Egy példán keresztül, befektetünk egy évre szóló magyar államkötvénybe 100 ezer forintot, ami 3% kamatot ígér, akkor egy év múlva 103 ezer forintunk lesz (tekintsük el a kamatadótól).

Ez egy konzervatív befektetési forma, de ettől függetlenül nem árt tisztában lennünk az esetleges kockázatokkal!

A kötvénynek is megvannak a kockázatai

Azzal, hogy definiáltuk a kötvény fogalmát tulajdonképpen egyértelmű, hogy a legjelentősebb kockázat az, hogy az adott cég, vagy állam nem tudja teljesíteni a kifizetéseket, vagy esetlegesen csődbe megy. Ennek a kiszűrésére jöttek létre a független hitelminősítő ügynökségek, ilyen például a Moody’s, vagy a Standard & Poors cég. Ők több kategóriába sorolják be az adott kötvényeket, melyek közül a legjobbakat befektetési minősítésűnek nevezik, míg a másik felét bóvlinak.

Ez nem azt jelenti, hogy ezek a cégek biztosan csődbe fognak jutni, hanem azt, hogy itt magasabb a kockázat arra, hogy esetlegesen nem fizetnek ki bennünket, de ezért általában magasabb kamatot ígérnek. Ki-ki a maga vérmérséklete, és kockázatvállaló kedve szerint tud kötvénybe fektetni.

Kell a kötvény

Egy jól összeállított portfólióba érdemes kötvényeket felvenni. Ennek elsődleges oka, hogy a részvénypiachoz képeset ez egy sokkal kiszámíthatóbb közeg. Valóban nincs akkora hozampotenciál, mint a részvények esetén, de az itt választott kötvények teszik kiegyensúlyozottá a befektetéseinket.

Képzeljük el úgy a saját portfóliónkat, mint egy házat. Ennek a háznak a kötvények adják meg az alapját, amelynek erősnek, és stabilnak kell lennie. Ha ez megvan, akkor már jöhetnek a különböző abszolút hozamú alapok, részvények, befektetési jegyek. Keress fel minket, ha kedvet kaptál a kötvény befektetéshez! Legképzettebb szakembereink azon lesznek, hogy megtalálják azokat a kötvényeket, amely számodra a legszimpatikusabb.