Skip to main content

Ha valamikor, akkor most aztán igazán fontos, hogy megfelelő megtakarítást, befektetést találj Magadnak. Számos lehetőség adódik jelenleg Magyarországon, de abban mindenki egyetért, hogy az értékpapírszámla és/vagy TBSZ számla az egyik legjobb választás. Na de hol vezessünk ilyen befektetési számlát? Mutatjuk, hogy mi alapján érdemes megtalálni a Hozzád illőt!

Mi az elsődleges szempont?

Sokan sokfélét mondanak, de az biztos, hogy az értékpapírszámlák egyik legnagyobb előnye az, hogy rendkívül olcsó a többi befektetéshez, megtakarításhoz képest (is). Viszont fontos, hogy itt sem egységesek a költségek az egyes alapkezelőknél, ezért nem mindegy, hogy hol nyitsz magadnak értékpapírszámlát.

Talán nem túlzás azt kijelenteni, hogy minden befektetés kiválasztásánál az egyik legfontosabb tényező a költség. Hiszen a kockázat és a hozamlehetőség szoros kapcsolatban áll egymással (magasabb kockázat magasabb hozamlehetőséggel kecsegtet), ezért ezt külön tárgyalnánk mi is. Az értékpapírszámláknál, is többfajta költséggel kell számolnunk, ez viszont segítség is egyben számunkra egy konzekvens összehasonlításhoz.

Milyen költségelemek léteznek?

Egyszerűbb átlátni, hogyha az értékpapírszámlát egy speciális bankszámlaként fogjuk fel. Ahogy nyitunk egy számlát, rögtön számolni kell a számlavezetési díjjal. Ahogy a folyószámlánál, itt is ugyanúgy létezik számlavezetési díj és/vagy letétkezelési díj. Arra még figyeljünk oda, hogy bizonyos cégeknél van egy minimális összeg, amelytől meg lehet nyitni egy értékpapírszámlát.

Eddig érdemes párhuzamot vonni a két pénzügyi szerződés között. Innentől fogva kiütköznek a különbségek, hiszen míg egy folyószámlánál a pénz simán ott van és kamatot kapunk rá, addig az értékpapírszámlára különböző értékpapírokat vásárolunk. Ezeknek pedig a legtöbbször már a vételkor van költsége, de akadnak olyan értékpapírok is, amelyekre csak az eladásnál számolnak fel ilyen százalékban kifejezett költséget.

Sorozatunk első részében, ahogy olvasható volt a költségeket vettük górcső alá. És valóban ez az egyik legfontosabb szempont, amikor befektetést választunk. Még jelentkezünk a következő résszel, ahol további fontos szempontokat mutatunk be, hogy megtaláld a Hozzád legjobban passzoló befektetést. Addig is, ha kérdésed van keress minket bátran! Készséggel állunk rendelkezésedre.