Skip to main content

Folytatjuk a nemrég megkezdett sorozatunkat, amelyben a befektetéseinket támogató automatizált rendszereket, és majd a végén a robotokat elemezzük ki. Az előző alkalommal a veszteség elkerülését támogató stop loss funkcióról írtunk, amelyet ide kattintva találsz. Most pedig következzen, az ehhez szorosan kötődő start buy funkció. Annyit elmondunk előre, hogy hasonló a véleményünk mind a kettő lehetőségről.

Mikor lehet ilyenre szükségünk?

Kicsit valahogy mindig vissza kell kanyarodnunk a stop loss funkcióhoz. Ott is leírtuk ugyanis, hogy igazság szerint, ha egy konzervatív portfóliót teszünk össze, amely tele van kötvényekkel és egyéb alacsony kockázatú eszközalapokkal, akkor nem sok értelmét látjuk.

Elsősorban az ilyen jellegű automatizált rendszerekre a nagy volatilitással rendelkező értékpapírok, illetve portfólió esetén lehet szükségünk. Ilyen a részvények, az abszolút hozamú alapok elsősorban. Nézzük is meg, hogy a start buy-ra miért!

Nyereségre törekedve

Képzeljük el az, hogy be szeretnénk fektetni 3 millió forintot, és az átlagosabbnál magasabb kockázatot is vállalunk, szeretnénk ha több részvény lenne a portfólióban, mint kötvény. Honnan tudjuk, hogy melyik részvényt válasszuk?

Ha beállítunk egy értékpapírra start buy funkciót, akkor ez vizsgálni fogja, hogy hogyan is teljesít az adott befektetési eszköz. Mi magunk állíthatjuk be, hogy mekkora nyereséget kell elérnie az értékpapírnak egy adott időszak alatt, és akkor automatikusan vesz belőle.

Így időszakosan el tudjuk különíteni a jelenleg nyereséget termelő eszközalapokat a veszteséget termelőtől. Viszont ne essünk bele egy olyan csapdába, amelyet gyakran még a profik sem vesznek észre. Mi is ez a hibalehetőség?

Jókor adunk el, vagy veszünk?

Ahogyan a stop loss-nál is itt is megadhatunk statikus fix értéket, hogy mikor kezdjen vásárolni, vagy akár mozgóátlagot is százalékosan. Az első nagy kérdés, hogy vajon mekkora értékre állítsuk be ezt a rendszert. Már ez sem egyértelmű. A másik pedig, hogy vajon mekkora az esélye annak, hogyha egy részvény emelkedik 3%-ot, akkor nekünk fog még további nyereséget termelni? A válasz 50 százalék. Vagy igen, vagy nem.

Mi továbbra is azt mondjuk, hogy aki szeretné az nyugodtan használja, próbálja ki ezeket. Mi a szakemberek mellett tesszük le a voksunkat, ha kell ők használják ezeket. Keress fel minket! Segítünk abban, hogy valós nyereséget tudj elérni, a lehető legkisebb kockázat mellett.