Skip to main content

Befektetésnél mindig az adott körülményekhez képest a legmagasabb kamatot szeretnénk elérni. Ez természetes. És ahogy a technikai is fejlődött elkerülhetetlen volt, hogy a gépek is beleszóljanak a befektetésekbe. Létre is jöttek a különböző robotok, amely arra hivatottak, hogy segítsenek. Vagy a nagyobb nyereség elérésében, vagy pedig a veszteség elkerülésében. De vajon mennyire jók? Jobbak, mint az alapkezelők? Nehéz kérdések, de mi megpróbáltunk utána járni. Tarts velünk!

A Stop loss funkció lényege

Alapvetően a robotokat két szolgáltatás végett hozták létre a stop loss, és a start buy funkcióra. Menjünk szépen sorban, és ebben a cikkben a stop loss-t vizsgáljuk meg!

A stop loss funkció, ahogy a nevéből is adódik, a veszteség megállítására szolgál. Képzeljük el, hogy vásárolunk egy részvényt 1.000 forintos árfolyamon. Mint tudjuk a részvények árfolyama meglehetősen nagy volatilitású, vagyis magasabb kilengések elképzelhetőek, mint mondjuk egy pénzpiaci alap, vagy egy kötvény esetén.

Az 1.000 forintos részvényünk árfolyama ennek megfelelően elkezd növekedni egészen 1.100 forintig. Ez azt jelenti, hogy 10%-os nyereségre tettünk szert, bravó. Viszont hirtelen rossz hírek érkeznek és folyamatosan el kezd zuhanni az árfolyam és meg sem áll egész 900 forintig. Ha későn észlelünk, akkor bizony csak ezen az áron tudunk kiszállni, ami súlyos veszteség. Épp ezért jött létre a stop loss. Itt be tudjuk állítani, hogy mondjuk 5 százalékos esésnél automatikusan adja el a részvényt, ezzel megkímélve minket a további veszteségektől.

Statikus vagy gördülő?

Ez a két fajtája van ennek a funkciónak. Az előző példához visszatérve mondjuk ha statikus értékhatárt adunk meg (950 forintot), akkor 50 forinttal hamarabb ki tudunk szállni ebből a részvényből, de az 1.100 forintról így is fájdalmas.

Amennyiben viszont gördülőt állítunk be (5%), akkor az 1.100 forintos árfolyamhoz viszonyítva enged csak 5%-ot esni, a példánkban tehát 1.045 forintos árfolyamon adja el. Így még nyereségünk is marad.

Tehát önmagában egy jó lehetőség, viszont ne feledjük, hogy azzal hogy eladjuk a részvényt azonnal realizáljuk a veszteségünket. Arról nem is beszélve, hogy nagyon nehéz megállapítani egy részvénynél, hogy mekkorára állítsuk be ezeket az értékhatárokat. És kevesebb bosszantó dolog van, minthogy veszteséggel kiszállunk egy részvényből, az pedig elkezd emelkedni, és bőven visszahozza azt a veszteséget, amit mi realizáltunk. Keress fel minket! Mi segítünk ebben is.