Skip to main content

Arra gondoltunk, hogy folytatjuk azt a sorozatunkat, amelyben különböző befektetési típusokat mutatunk be. Korábban már megbeszéltük, hogy mik is azok a befektetési alapok. Sőt, beszéltünk az ingatlanokról, kötvényekről, részvényekről. Arra gondoltunk, hogy itt az ideje, hogy górcső alá vegyük az abszolút hozamú alapokat is. Miben mások? Mit tudnak? Érdemes választani? Tarts velünk, és megkapod a válaszokat.

Egyfajta befektetési alap

A befektetési alapokról már tudjuk, hogy olyanok, mint egyfajta gyümölcskosár. Vagyis sokféle értékpapírból van benne és így együtt adják ki a nyereségünket. Azért egy jó lehetőség ez, mert egyfelől profi szakemberek válogatják össze, hogy mik kerüljenek ebbe a befektetési alapba. És azt se feledjük, hogy mivel nem egy eszközalap kerül bele, ez rögtön csökkenti a kockázatainkat, hiszen kicsi az esélye, hogy egyszerre mindegyik beválogatott értékpapír zuhanásba kezdjen.

Az abszolút hozamú alap is egy ilyen befektetési alap. Relatív nagyobb a szabadsága itt az alapkezelőknek, hiszen az ilyen típusú alapok mind növekvő, mind zuhanó piacon is nyereségre törekednek. Vagyis minden esetben a nyereség elérésére törekednek.

Mennyire működnek ezek az alapok?

Azt előre szeretnénk leszögezni, hogy van, aki kedveli ez a típusú befektetést, és van, aki nem. Ami viszont tény, hogy világszinten 2009 óta 10-szeresére nőtt az abszolút hozamú alapokban kezelt vagyon.

Az abszolút hozamú alapok közül az egyik legismertebb a Standard Life Aderbeen Global Absolute Return Strategies (Gars). A tavalyi évben 23,3 milliárd euróra csökkent a vagyona, ami 47%-os veszteséget jelent. Ebből pedig nagyjából 20 milliárd euró volt a kivont tőke. Vagyis az esés mellett azzal is szembe kellett nézni, hogy a befektetők is más lehetőségek után néztek.

A Morningstar adatai szerint tavaly Európában az abszolút hozamú alapok vagyon mintegy 23%-kal csökkent, azaz elég nehéz volt számukra a 2018-as év. Ez elsősorban a tőkekiáramlásnak volt köszönhető. Azt azért tegyük hozzá, hogy nehéz olyan környezetben jól teljesíteni, ahol sem a kötvények, sem a részvények nem remekelnek.

Mindez ne vegye kedvünket ezektől az alapoktól, hiszen ezek alapjaiban 3-5 ves távra lettek tervezve (pont passzol a TBSZ számlához), másfelől pedig volt olyan abszolút hozamú alap (BalckRock Absolute Return Bond), amely 57% nyereséget termelt.

Érdekel ilyen hozam? Keress fel minket! Segítünk neked megtalálni egy ideális portfóliót, amely egyfelől biztonságos, és jó hozamot ér el.