Nem is gondolnánk, hogy hány különböző befektetést választhatunk. Sokan sajnos le vannak még egy kicsit ragadva a bankszámlánál, illetve a legvadabb esetben egy fél éves, vagy éves lekötött betétnél. Pedig akad olyan megtakarítási vagy befektetési forma, amely ennél sokkal hatékonyabb eredményesebb is számunkra. A megfelelő biztonság pedig adott. A neve értékpapírszámla.

A legfontosabb tudnivalók

Az értékpapírszámla működése nem bonyolult, de azért menjünk végig az alapokon. Fogjuk fel úgy, ezt a megtakarítást, mint egy bankszámlát. A különbség mindössze annyi, hogy itt nem pénz van rajta, hanem különböző értékpapírok.

Egy egyszerű példával illusztrálva, mondjunk, nem 1 millió forintunk fial itt, hanem van 1.000 darab XYZ nevű részvényünk. Ebből következik, hogy egy darab XYZ részvény az 1.000 forintba került, amikor elindítottuk ezt a befektetést.

Amikor ennek a részvénynek az árfolyama elmozdul, akkor keletkezhet a nyereségünk, vagy kellemetlenebb esetben a veszteségünk. De ettől még ugyanúgy 1000 darab ilyen XYZ részvénnyel rendelkezünk. Így ha esetleg esett az árfolyam, akkor nem feltétlen kell eladnunk, és realizálni a veszteséget. Meg is várhatjuk, hogy újra pozitívba lendüljön.

Ez már egy olyan fokú szabadság, amellyel máshol nem ilyen formában találkozunk.

Korlátlan befektetési lehetőség

Nem túlzás, és nem ámítás, hogy szinte abba fektetjük be a pénzünket, amibe csak akarjuk. Annyi megkötés van egy ilyen értékpapírszámlánál, hogy létezzen ilyen értékpapír. Persze nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a kockázatokkal és azzal is, hogy a pénz nem játék.

Sőt, ami igazán jó lehetőség, hogy választhatjuk azt, hogy szakemberre bízzuk a döntést. Már a piacon is találunk olyan tanácsadókat, akik meg tudják mutatni, hogy hol érdemes értékpapírszámlát nyitni, ugyanis nem minden szolgáltató ugyanazzal a költséggel dolgozik.

 

Ami pedig a befektetést illet, nem feltétlen kell értenünk a konkrét értékpapírokhoz, hiszen választhatunk olyan opciót, hogy profi szakember intézze a konkrét adás-vételeket a mi kockázatvállaló hajlandóságunk szerint. És valljuk meg, hogy akinek ez a dolga nagy valószínűséggel eredményesebb tud lenni. Ha viszont magunk szeretnénk intézni, akkor pedig érdemes megnézni, hogy a profik mibe fektetnek.

Ha bármilyen kérdésed van, fordulj hozzánk! Minden kérdésedet megválaszoljuk, és segítünk megtalálni a megfelelő befektetést.