Skip to main content

Nagyon sokat foglalkozunk azzal a témával, hogy milyen befektetéseket javasoljunk, vagy egyáltalán milyen befektetési lehetőségekről írjunk. Hát úgy néz ki a magyar lakosság most egyértelmű jelzést adott számunkra. Mi kicsit meglepődtünk ezen, de mégis igaz. Az MNB adatai szerint idén januárban a hazai háztartások rekordot döntöttek a részvényeket illetően.

A részvények alapjai

Ez a fajta értékpapír egy tulajdonjogot kifejező befektetési lehetőség. Vagyis amennyiben egy cég részvényeivel akár csak egyetlen egy részvénnyel is rendelkezünk, már akkor a vállalat tulajdonosának mondhatjuk magunkat. Persze ez valószínűleg kisbefektetőként kevésbé érdekel minket. Nekünk az értékpapíron elérhető, és realizált nyereség a fontos. Úgy néz ki, most nagyon bízunk a részvényekben.

Az MNB adatai

Előre annyit el kell mondani, hogy különböző részvényekhez, és részvényeket tartalmazó befektetési alapokhoz számos módon juthatunk. Így a most következő számok nem az jelenti, hogy ez minden egy-egy direkt részvényre értendő.

Szóval, a lényegre térve az MNB szerint januárban a magyar lakosság 594,3 milliárd forint értékben rendelkezett részvény befektetéssel. Ez abszolút új rekord. Az előzőt még tavaly áprilisban tudósította az MNB, tehát úgy néz ki, hogy nem a semmiből jött a népszerűsége a részvényeknek, hanem egy folyamat része. Ez mintegy 6 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ez vajon jó?

Figyeljünk a részvényekkel!

Távol álljon tőlünk, hogy bárkit is le akarjunk beszélni a részvény befektetésről. Sőt, folyton azt mondjuk, hogy egy jól kiegyensúlyozott, és biztonságosan nyereségre törekvő portfólióban helyett kell találni neki. Pláne, hogyha nem rövid távon gondolkozunk. Mindazonáltal az sem szabad elfelejteni, hogy ezek az értékpapírok jóval volatilisebbek, mint mondjuk a kötvények. Azaz egy-egy részvény árfolyamában sokkal nagyobb ingadozások lehetnek, mint a kötvényekében.

És sajnos sok befektető hajlamos arra, hogy amint esni kezd az árfolyam, egyből eladja a részvényt. Ezzel az a baj, hogy realizálja a veszteséget. Ilyenkor, ha van lehetőségünk várjunk ki.

Szóval mi a magunk részéről örülünk, hogy egyre inkább a részvényben is meglátjuk a jó befektetési lehetőséget. De figyeljünk oda. A kérdéseiddel pedig fordulj hozzánk! Szakértőink mindenben segítenek majd, amiben csak szükséged van rá.