Skip to main content

Egyre többen gondolkoznak azon, hogy milyen formában, és hol fialtassák a pénzüket. Ilyenkor számos megoldási lehetőség ugrik be. A bankok is előszeretettel javasolják a különböző befektetési alapokat. De mik is ezek valójában? Mit lehet tudni róluk? Most ebből a cikkből minden fontos információt megkapsz.

Mik is ezek pontosan?

Rögtön az egyik lehetséges legnagyobb előny segítségével tudjuk elmondani, hogy mi is a befektetési alap. Képzeljük el úgy a befektetési alapot, mint egy gyümölcskosarat. És ebbe a gyümölcskosárba számos gyümölcs kerül. A befektetési alap maga a kosár, és a benne levő gyümölcsök a konkrét értékpapírok, betétek.

Ezt minden esetben egy szakértő állítja össze, az üzleti szabályzatnak megfelelően. Nyilván törekednek a minél nagyobb nyereségre a megadott lehetőségekhez képest. Mivel több értékpapír van egy ilyen befektetési alapban, ezért ez alapból csökkenti a kockázatot (diverzifikáció). A befektetési alapoknak is több fajtája van.

Milyen befektetési alapok vannak?

Mivel ez egyfajta gyűjtemény, ezért kockázati besorolás szerint több különböző alap közül választhatunk. A befektetés alapszabálya természetesen itt is működik, tehát minél nagyobb kockázatot vállalunk, annál nagyobb a potenciális nyereség. Persze nem szabad túlzásba esnünk itt sem. Meg kell találni az aranyközéputat!

Számos olyan befektetési alap van, amelyek kimondottan alacsony kockázatú értékpapírokból tevődik össze (pénzpiaci, kötvény), és persze akadnak olyanok is, amelyek bőven részvény túlsúlyosak, vagyis akár 100%-ban csak magasabb kockázati besorolású részvényekből áll össze. Ki-ki saját kockázatvállalási kedve szerint megtalálja a hozzá legjobban passzoló alapokat.

Hogyan szerezhetünk befektetési alapot?

Ahhoz, hogy ilyen befektetési jegyeket vásároljunk, kell, hogy rendelkezzünk egy értékpapírszámlával. Tudunk ilyet nyitni alapkezelőknél, befektetési szolgáltatóknál, vagy akár bankoknál is. Sőt, akár Ausztriában is, kattints ide a részletekért!

Arra nagy hangsúlyt fektessünk, hogy mind a különböző pénzügyi szolgáltatók, mind a külön-külön befektetési alapoknál mások a költségek. Éppen ezért ezt alaposan vizsgáljuk (vagy vizsgáltassuk) meg, mert a költség az állandó, a hozam pedig nem feltétlen. És ugye az a célunk, hogy minél nagyobb nyereségre tegyünk szert.

Ha szeretnéd a legjobb megoldásokat megtalálni, akkor keress fel minket! Megmutatjuk Neked az ideális lehetőségeket.