Skip to main content

Rendkívül érdekes hírre bukkantunk a napokban, amely kimondottan érinti a befektetéseket. Amikor pénzt teszünk félre, akkor az elsődleges célunk, hogy minél nagyobb nyereségre tegyünk szert. Ez mindenkit mozgat, mint kiderült még az egyetemi kutatókat is, És egy elég érdekes következtetésre jutottak. Íme, a részletek:

Gyorsan az alapokról

Ahhoz, hogy megértsük az ő kutatásukat, egy-két alapfogalmat érdemes tisztáznunk. Az első ilyen a befektetési alap. Korábban írtunk egy hosszabb cikket kimondottan a befektetési alapról, amelyet itt találsz, de röviden a lényeg: Ez egy olyan összetett befektetési eszköz, amelyben több különböző értékpapír található. Lehet ez kötvény, részvény állampapír, vagy akármi hasonló. Ezeknek az összetételét a befektetési alapot kezelő szakember határozza meg.

Még egy ilyen fogalmat kell megbeszélnünk a benchmarkot (a referencia indexet). A referencia index az a mértékadó szám, amihez viszonyítjuk az adott értékpapírt. Ezek nagyon hasonlóak, tehát egy részvényt nem egy kötvényhez fogunk hasonlítani értelemszerűen. Összegezve ennek segítségével tudjuk mérni, hogy egy adott értékpapír az elvárható eredményekhez képest hogyan teljesít.

A kutatás

A Schhol of Economics (ez egy londoni intézmény) szakemberei kapcsolatba hozták a befektetési alapokat, és a benchmarkot, de egészen más megvilágításban, mint eddig – írja a Financial Times.

Most kapaszkodj meg. A London School of Economics szerint rosszabb hatással van a befektetési alapokra a referencia index. Ezért azt szorgalmazzák, hogy igyekezzünk olyan alapokat választani, amelyeknek nincs benchmarkja.

Meg is indokolták, azt mondják, hogy egy-egy ilyen mérőszám túl nagy nyomást helyez a portfóliómenedzserekre, és ezért gyakran alulteljesítenek.

Szerintük ugyanis sokkal stabilabb és biztosabb, hogyha a fundamentumokra épülő eszközökbe fektetünk, mintsem referencia indexeket követő „kreált” válogatásokba.

A magunk részéről azt gondoljuk, hogy vannak a piacon olyan jó befektetési alapok, amelyekbe érdemes befektetni, vagy adott esetben alkalmasok egy portfólió diverzifikálására, azaz kockázatporlasztására.

Mindenki a saját vérmérséklete szerint el tudja dönteni, hogy követi-e a londoni kutatók javaslatát. De mi is szívesen segítünk, ezért keress fel minket! Teljes körűen tájékoztatunk Téged.