Skip to main content

A minap egy nagyon érdekes statisztikát olvastunk a megtakarítási szokásainkról. Kimondottan jó híreket is láttunk, viszont akadt, ami valóban nagyon elszomorító. Nem tudjuk pontosan, hogy mi lehet az oka, de sokan még mindig úgy érzik az a legbiztosabb, hogyha a párnahuzatba teszik a pénzüket. Elsősorban nekik szeretnénk megmutatni, hogy van ennél jóval előnyösebb lehetőség. Persze azok is olvassanak tovább, akik szeretnének egy jó megtakarítást maguknak.

Mit mutatnak a számok?

Kezdjük rögtön valami kimondottan jó hírrel. 2018 év végére a magyar lakosság megtakarítása meghaladta az 5 ezer milliárd forint. A Magyar Nemzeti Bank szerint ez 9%-os növekedést jelent. Ez nagyon szuper, mert az első legnehezebb lépésen már túl vagyunk, hiszen tudunk pénzt félretenni, és nem elkölteni.

Az MNB azonban másról is írt. Konkrétan arról, hogy mibe tartjuk ezeket a megtakarításainkat, és itt szomorodtunk el egy kicsit. A megtakarított pénznek a 60%-a készpénzben és a bankszámlákon pihen. Pihen, mert hogy nem termel látható nyereséget az biztos. Most mutatunk egy olyan megoldást, amellyel a biztonság is meg marad, a likviditás is, és még nyereséged is lehet. A neve: értékpapírszámla.

Miért legyen értékpapírszámlánk?

Először is szögezzük le, hogy mi is azt valljuk, hogy legyen a folyószámlánkon pénz. Olyan 2-3 havi keresetünk, azért hogyha bármi váratlan kiadásunk keletkezne, akkor legyen mihez nyúlni. De önmagában a bőven 1 százalék alatti betéti kamat semmire nem elég. De legalább nem olyan mértékben romlik a vásárlói értéke (inflálódik), mint ha készpénzben tartanánk.

Ezzel szemben az értékpapírszámla egy likvid megtakarítási forma. itt ugyanis nagyon rövid időn belül el tudod adni a számládon levő befektetéseket, és a szolgáltató a számládra tudja utalni a pénzt.

A biztonság is magas, hiszen amennyiben valamilyen probléma lépne fel, akkor is véd minket a BEVA. Ráadásul nem kis összegig, hanem 100 ezer euróig, ami több, mint 30 millió forint.

A hozamokról pedig szinte csak a kockázatvállaló képességünk szab határokat. Egy jól kiegyensúlyozott portfólióval, éves szintén 4 százalék körüli hozamunk is lehet, ami vastagon a banki kamatok feletti.

Szóval azt javasoljuk, válassz Te is értékpapírszámlát magadnak, és keress fel minket! Mi segítünk minden technikai részletben.