Skip to main content

Ahogy folyamatosan figyeljük a befektetéssel kapcsolatos híreket, érdekes tényre lettünk figyelmesek. Sokat gondolkozunk arról, hogy vajon mitől lehet egy befektetési lehetőség érdekes és népszerű. Ahogy ezen gondolkoztunk, olvastunk egy érdekes hírt. Magyarország jelenlegi talán legnépszerűbb befektetése az államkötvény. És megvilágosodtunk. 🙂

A MÁK közölte

A Magyar Államkincstár-at talán senkinek sem kell bemutatni. Náluk lehet például babakötvényt indítani, amely az idei magas kamatainak köszönhetően (és a lakástakarékok átalakulásának) rendkívül népszerű gyermek megtakarítási forma. Persze egyéb állampapírokat is lehet beszerezni a MÁK-on keresztül, és ezt úgy néz ki, hogy a magyar lakosság meg is tesz.

A tavalyi népszerűség cseppet sem csökkent, hiszen január végére már 1290,5 milliárd forintra nőtt a MÁK által kezelt állampapír-állomány értéke. Már 2018-ban is 1269,8 milliárd volt ez az összeg, amely 17 százalékos növekedést jelentett 2017-hez képest.

Ebből az is következik, hogy csak januárban 21 milliárd forint áramlott be a MÁK-hoz. Ez pedig nem kevés pénz. Ami külön érdekesség, hogy a 3 és 5 éves futamidejű értékpapírokat preferálja a lakosság, ami pont megegyezik egy TBSZ számla tartamával. Nem véletlen.

Egyre tudatosabb befektetők vagyunk

Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2011 év végén a lakosság kezében 740 milliárd forintnyi állampapír volt, míg 7 évvel később, azaz 2018 végén már több mint 5 ezer milliárd.

Persze egy értékpapír (vagy TBSZ) számlán nem csak állampapírokba tudunk befektetni, hanem részvényekbe, egyéb kötvényekbe, ETF-ekbe és így tovább. Kezdjük felismerni, hogy nincs is olyan széles spektrumú befektetési lehetőség, mint az értékpapírszámla. És itt nem kell hosszú távra elköteleződnünk sem, s szinte bármikor hozzájuthatunk a pénzünkhöz, anélkül, hogy a szolgáltató ezt pénzmegvonással büntetné (mint a biztosítók).

Ha találunk egy számunkra kedves állampapírt, akkor azt meg miért ne vennénk meg a saját TBSZ számlánkra? Hiszen így 3 év után csak 10% kamatadót kell az államnak adnunk belőle, míg 5 év után egyetlen forintot sem.

Keress fel minket! Mi segítünk abban, hogy valóban ki tudd aknázni ebben a szuper befektetésben rejlő lehetőségeket.