Skip to main content

Abban mind megegyezhetünk, hogyha nem teszünk félre pénzt, vagyis nem takarítunk meg életünk során, akkor nem jutunk egyről a kettőre. Márpedig senki nem azért él, hogy csak túléljen. Innentől fogva nem is az a kérdés hogy megtakarítunk-e, hanem az, hogy hol tegyük, hol érdemes? Számos lehetőség adódik előttünk, mi most megmutatjuk, hogy miért értékpapírszámlán keresztül a leghatékonyabb, más előtakarékosságokkal szemben.

Miért nem bankszámla?

A bankszámlának nem a megtakarítás, vagy a befektetés a funkciója. Azért van, hogy ide érkezzen meg a keresetünk, innen utaljuk el a kiadásainkat, illetve még egy nagyon fontos dolog. Itt tartsuk a likvid vésztartalékunkat.

A vésztartalék általános nagysága a 2-3 havi keresetünk legalább, hiszen bármikor elromolhat egy mosógép, vagy kieshetünk egy kicsit a munkából, és így a bevételünk is csökken. Fontos, hogy legyen itt bármikor elérhető tartalékunk.

Megtakarítási szempontból két dolog miatt nem alkalmas. A mindennapi használatos pénzünk keveredik a megtakarítással, ilyenkor hajlamosak vagyunk összemosni a kettőt, és volt megtakarítás, aztán már hirtelen nincs. Ezt nem kívánjuk senkinek. A másik fontos ellenérv pedig az, hogy szinte minimális a kamat, amely után még kamatadót is kell fizetni. Keressünk másik, igazi megtakarítási lehetőséget.

A lekötött betét már lehet egy lépés a befektetés felé. Igazság szerint azonban mi elsősorban ez a feljebb is emlegetett vésztartalék tárolására használjuk. Kicsit magasabb kamat, mint a folyószámlára, és gyorsan hozzá tudunk jutni a pénzhez. Tartsunk itt pár százezer forintot, és az igazi megtakarításunkat máshova tegyük!

A lakástakarékok

Azzal, hogy tavaly év végén elvették a 30%-os, éves szinten akár 72 ezer forintos állami támogatást ezektől a szerződésektől a népszerűsége megcsappant. Bár a Fundamenta már előállt egy új termékkel, azért ez messze nem az a szerződés, amely korábban.

Sőt, ha alaposan megvizsgáljuk az új lakástakarékot, akkor láthatjuk, hogy nem is igazán a megtakarítás része az erős, hanem az, hogy a lejáratkor jó feltételű hitelt ad számunkra. Éppen ezért és a jelképes kamatok miatt nem is igazán sorolnánk a klasszikus megtakarítások közé.

A befektetéses életbiztosítás

Talán erről hallhattál a legtöbbet, hiszen számos pénzügyi értékesítő ezt a típusú megtakarítást szokta javasolni. Nekünk nem tisztünk, hogy minősítsük ezt a szerződést, ezért most pusztán a tényekről fogunk beszélni.

Szinte minden egyes befektetési alap, amelyet itt választhatunk, azok elérhetőek egy értékpapírszámlán keresztül is. Így viszont a biztosítói alapkezelési díjat nem kell megfizetni. Tény, hogy nagyon jó, ha kockázati biztosításaink is vannak, de ezt pedig nem érdemes összekeverni a megtakarítással.

Az ilyen szerződések futamideje legalább 10 év. Amennyiben rövidebb időre szeretnél megtakarítani, akkor csak veszteségek árán juthatsz a pénzedhez, ezért elsősorban 10 év felett ajánlottak ezek a szerződések.

Az értékpapírszámla

Nos, el is érkeztünk ahhoz a szerződéshez, amely számodra vélhetően a legkedvezőbb lesz. Mivel nincsen állandó díjfizetési kötelezettség, ezért ha egy-egy hónapban elcsúszunk a megtakarítással nem történik komoly probléma, de éppen ezért nagyon figyeljünk oda, mert a mi érdekünk, hogy mindig bejusson a pénz az alapkezelőhöz.

A költségei a fent bemutatott szerződéseknél jóval kevesebb. Ez azért fontos, mert egy megtakarításnál is a költségek állandóak, míg a hozamunk változhat.

Már 5 éves távon elérhetjük, hogy teljesen adómentes legyen a megtakarítás, ehhez mindössze az kell, hogy az értékpapírszámlánk TBSZ számla legyen, részletekért kattints ide!

Összegezve tehát, mind rugalmasságban, mind költségekben kiemelkedik az értékpapírszámla a többi megtakarítás közül. És akkor a széleskörű befektetési lehetőséget még nem is említettük. Keress fel minket! Megmutatjuk Neked, hogyan lesz igazán sikeres a megtakarításod.