Skip to main content

A magyar lakosság jelenleg egyértelműen tanácstalan. Ez valahol teljesen érthető, hiszen tavaly év végén, amikor 2 nap alatt elvették a lakástakarékok utána járó 30%-os állami támogatást, akkor nem csak egyetlen terméket tűntettek el. Hanem a legtöbb ember szemében az ideális lakás megtakarítást. Idő azonban nincs keseregni, hiszen lakásra továbbra is kell gyűjtenünk, de hol?

Mit várunk el egy lakás megtakarításról?

Összegeztük azokat a dolgokat, amelyek mindenképpen kellenek egy lakás előtakarékossághoz:

  • kiszámíthatóság
  • relatív rövid időtáv (5 év körül)
  • nyereség
  • állami támogatás, előny

Azt gondoljuk, hogy ezeknek a feltételeknek jelenleg egyetlen szerződés típus felel meg maradéktalanul: a TBSZ számla. Mutatjuk is, hogy miért!

A TBSZ számla

Haladjunk szépen visszafele, és kezdjük az állami előnyökkel. A TBSZ számla legnagyobb előnye, hogy kamatadó mentessé tudjuk vele tenni a megtakarításunkat. Amennyiben 5 évig nem nyúlunk hozzá a befektetett pénzünkhöz. Sőt, már 3 év után is csak 10%-ot kell megfizetnünk, az eredeti 15% helyett.

A nyereséget tekintve egyértelműen jó a helyzet. Olyan portfóliót állítunk össze, amelyet csak szeretnénk, és ezzel a nyereségünk is ettől függ. Sőt, akár kérhetünk vagyonkezelést is, ahol profi szakemberek folyamatosan a legjobb tudásuk szerint igyekeznek sikerre vinni a befektetésünket.

A futamidő. A lakástakarékoknál nagyon szerették az emberek, hogy már 4-5 év után pénzüknél vannak, és bele is vághatnak a lakás projektbe. Nos, mint az kicsit feljebb már ki is derült a TBSZ számla esetén 3-5 év a kulcsidőszak. 5 év után teljesen adómentesen felvehetjük a pénzünket, és már indulhat is a lakásvásárlás. Ez egy kellemesen tervezhető jó időtáv.

A kiszámíthatóság pedig ebből a 3-ból adódik. A 3-5 éves táv alatt van idő bőven kiszámolni, hogy mennyi pénzre lesz szükség, kell-e hitelt felvenni, és ha igen mekkorát.

Ráadásul a lakástakarékokhoz képest kimondottan előnyös, hogy nem 3 hónap után jutunk a pénzhez, hanem 2 héten belül. Nem kell igazolni, hogy mire költöttük el a pénzt, és ha valahogy máshogy alakul, akkor nem is csak lakáscélra kell fordítani a pénzt, hanem bármire. Több infóért, keress minket bátran!