Skip to main content

Bármilyen furcsán is hangozhat az egyik legnépszerűbb befektetés Magyarországon a Babakötvény. Sokaknak van róla információja, de mégis olyan sok dologról nem tudunk. Tény, hogy egy jó kezdeményezés, és egy lehetséges opció, azok számára, akik a gyermekeiknek szeretnének pénzt félretenni. Közelítsük meg, szigorúan befektetési szempontból.

A Babakötvény alapjai

A Babakötvény két részből tevődik össze. Először is minden újszülött az államtól kap egy egyszeri 42.500 forintot, amelyet a Magyar Államkincstárnál helyeznek el a gyermek nevére szólóan. Ehhez csak ő férhet hozzá, legkorábban, amikor betölti a 18. életévét.

Majd van lehetőség erre a számlára a szülőknek (vagy bárkinek) további összeget befizetni. Ezekre ráadásul 10%-os, éves szinten legfeljebb 6.000 forintos állami támogatás jár. Ami viszont ennél érdekesebb az nem más, mint hogy milyen állampapírba fektetik a befizetett pénzt.

Ha befektetésként tekintünk rá

Akkor is lehet számunkra egy vonzó ajánlat. Ennek oka, hogy ennek az állampapírnak az inflációhoz kötött kamata van. Egészen konkrétan infláció feletti +3%-os kamatot adnak, amely idén 5,4%-nak felel meg.

Az infláció követő kamatoknak meg van az előnye, és a hátránya is szigorúan befektetési szempontból. Az előny egyértelmű, hiszen reálértéken növekedik a pénzünk. Vagyis nem csak számszerint (nominálisan), hanem a vásárlói értéke szerint.

A probléma viszont az, hogy be van korlátozva. Ez alatt azt értjük, hogy amikor rendkívül alacsony az infláció, mint pár éve, vagy tavaly is, akkor a kamat nagyon alacsony. Tavaly például 3,4% volt az éves kamat. Nem szeretnénk most példák sorával előállni, hogy mennyi olyan befektetési lehetőség állt előttünk, amely lényegesen több, mint 3,4% nyereséget hozott számunkra.

Érdemes választani?

Na, most érdekes választ fogunk mondani. Azok számára, akik konzervatív befektetést szeretnének választani a gyermekük számára, azoknak ez egy jó lehetőség.  Viszont semmilyen más célra nem felel meg, csak a gyermekek számára. Illetve egyetlen egy magyar államkötvénybe kerül a pénz, tehát aki igazi befektetésre vágyik, az keressen fel minket! Mi igyekszünk a legjobb tudásunk szerint támogatni a pénzügyi befektetések világában.