Skip to main content

Egyelőre a köztudatban sok megtakarítást ismerünk, valahogy az értékpapírokról egyelőre kevesebb szó esik. Ennek persze több oka is van. Kezdhetnénk azzal, hogy a magyarországi értékesítők közül rendkívül kevesen ajánlják az ügyfeleiknek (szerintünk az alacsony jutalék miatt). Másfelől pedig valamilyen szintű pénzügyi ismeretre is szükség van. Nem beszélve a kiemelkedően precíz fizetési morálról. Mi most elébe megyünk ezeknek és leírjuk a legfontosabb fogalmakat az értékpapírszámlával kapcsolatban, és reméljük, hogy Te is kedvet kapsz ehhez a remek megtakarításhoz/befektetéshez.

Mi az értékpapírszámla?

Ez egy olyan speciális számla, ahol azt tartják nyílván, hogy milyen értékpapírokban tartjuk a pénzünket. Bár az értékpapírszámlán készpénzt is tarthatunk, jellemzően inkább különböző kötvényekben, részvényekben, és hasonlókban szokott lenni a pénz. Ezeknek mind van árfolyama, amely meghatározza, hogy aktuálisan éppen mekkora pénzre „tudjuk visszaváltani” őket. De pontosan mibe is helyezhetjük a pénzt?

Ennyi mindenbe fektethetünk

A befektetési kínálat olyan széleskörű, mint sehol máshol. Ilyen típusú befektetéseket választhatunk:

  • kötvények
  • részvények
  • befektetési jegyek
  • ETF jegyek
  • opciók
  • határidős tőzsdei és árupiaci konstrukciók
  • és a fent is említett készpénz

És azért írtuk fentebb, hogy a legszéleskörűbb, mert el sem tudjuk képzelni mennyi különböző részvényt, kötvényt és egyéb konkrét eszközt választhatunk az értékpapírszámlánkra.

Csak nagy pénzzel éri meg?

Ez az egyik legnagyobb tévhit. Nem csak akkor tehetünk pénzt egy értékpapírszámlára, amennyiben több millió forintot helyezünk el. Persze, mint minden megtakarításnál itt is érvényes, hogy nagyobb pénzből lehet még többet csinálni.

Havi 15-16 ezer forinttól tudunk indítani egy rendszeres megtakarítást, amely egyébként most pont kapóra is jöhet nekünk bizonyos konkrét célokhoz.

Gondolunk itt például konkrétan egy lakás megtakarításra. Hiszen az „eltépéktől” megvonták a 30%-os állami támogatást, így szinte csak a kamatok maradtak megtakarítási szempontból, ami valljuk meg, elég sovány. Ezzel szemben egy jól összeállított portfólióval jelentősen magasabb hozamot tudunk elérni. Ráadásul, ha TBSZ számlát vezetünk még adókedvezményt is kapunk (kamatadó mentesség)

Keress fel minket, ha felkeltettük az érdeklődésedet! Segítünk abban, hogy minél jobban járj a megtakarításoddal.