Skip to main content

Rövidtávra nehéz olyan befektetést találni, amely egyszerre biztonságos, és még magas hozamot is tudunk vele szerezni, hiszen az egyik fő kockázat csökkentő tényező maga a futamidő. A rövid táv pénzügyi értelemben az egy évnél rövidebb időszakot jelöli, ezért a biztonságot szem előtt tartva az alábbi befektetésekből érdemes szemezgetni.

Az elsődleges megoldás a kötvény

Amikor kockázatot akarunk csökkenteni, akkor elsősorban az alacsonyabb kockázatú befektetések, és a futamidő növelése jöhet szóba. Mivel jelenleg azonban kimondottan rövid futamidejű befektetésről beszélünk ezért elsősorban a kisebb kockázatra kell figyelnünk. Ilyenkor az éven belül kötvények lehetnek az elsődleges opciók. Itt ugyanis a fix kamatért cserébe azt a kockázatot futjuk, hogy az a cég, vagy állam, aminek kölcsönadtunk csődbe megy. Bővebben itt tudsz a kötvényekről olvasni. A következő befektetés egy kicsit kockázatosabb, de egy éven belül jövedelmező lehet.

A deviza befektetés is szóba jöhet

A devizakereskedés kétféleképpen is szóba jöhet. Az első kézenfekvő, triviális megoldás, hogy a forintban megszerzett bevételeink egy részét átváltjuk egy olyan devizába, amelyről azt gondoljuk, hogy később eladva nyereséget tudunk belőle realizálni.

A másik pedig az ún. forex, más néven devizakereskedés. Ennek a befektetésnek a jellegzetessége, amikor devizapárokba fektetünk, és az egymáshoz képesti elmozdulása termeli számunkra a nyereséget. Ez azonban fokozottabb odafigyelést, és magasabb szakmai tudást igényel.

A nemesfémekből is lehet nyereségünk

A harmadik lehetőség a rövid távú befektetésekre pedig, ha valamilyen nemesfémbe fektetjük a pénzünket. Nem véletlenül halmozzák fel a tehetősebb államok is az aranykészletüket, hiszen amikor a pénzpiaci hozamok stabilan zuhannak lefele, akkor általában az arany árfolyama növekszik. Emellett nem annyira volatilis (kisebb árfolyam ingadozások vannak), mint például a részvények esetében.

Figyeljünk a költségekre is!

Most, hogy tudjuk melyik az a 3 terület, amelyekre egy éven belül is tudunk reális hozamot szerezni, anélkül, hogy extra kockázatot vállalnánk, egy dolgot fontos még szem előtt tartanunk. A költségekre még nagyobb hangsúlyt kell fektessünk, mint egy hosszabb távú befektetés esetében, hiszen a befektetésünknek kevesebb ideje van ezeket kitermelnie.