Skip to main content
A Form Energy nevű start-up egy új típusú újratölthető akkumulátor gyárat fejleszt, amely 100 órán keresztül képes tárolni az áramot. A cég környezetkímélő akciója igen sok befektető híresség érdeklődését is felkeltette.

A Form nem mutatta be nyilvánosan a technológiáját, illetve még nem osztotta meg annak működését. Ennek ellenére a vállalat több, mint 360 millió dolláros finanszírozást halmozott fel, köztük egy új, 240 millió dolláros fordulót, amely kedden zárult.

A Form Energy alaptechnológiája három olcsó és könnyen hozzáférhető anyagon alapul: vas, levegő és víz. Az akkumulátor egy olyan eljárással működik, amelyet a vállalat „visszafordítható rozsdásodásnak” nevez, amelyben az akkumulátor úgy töltődik és merül ki, hogy a vasat ide-oda rozsdává alakítja. Az olcsó anyagok felhasználásával a vállalat célja, hogy az akkumulátorai kevesebb, mint 20 dollárba kerüljenek kilowattóránként, ami szakértők szerint akár a tizede is lehet a jelenleg használatos lítium-ion akkumulátorok árának.

Form Energy gyár koncepció

Form Energy gyár koncepció

Annak érdekében, hogy a szén-dioxid-kibocsátás a század közepére elérje a nettó nullát, a nap- és szélerőműveknek meg kell négyszereződniük, és a megújuló energiákba történő beruházásokat meg kell háromszorozni 2030-ra, António Guterres ENSZ főtitkár megjegyzései szerint.

Az egyik figyelemre méltó finanszírozó a Breakthrough Energy Ventures, amelyben Jeff Bezos, Bill Gates, Reid Hoffman és Richard Branson technológiai hírességek is szerepelnek. Bill Gates egyik blogbejegyzésében a Form Energy munkájának fontosságát emelte ki, és azt írta, hogy „a lítium-ion akkumulátorok reformja ez a technológia”.

Képek és információk forrása:
www.cnbc.com
www.wbur.org
www.unsplash.com