Skip to main content
A Linkin Park a 2000-es évek egyik kiemelkedő, már-már korszakalkotó bandája. Kevesen tudják viszont, hogy a zene mellett a csapat a befektetők körébe is belépett, ahol saját társaságot is indítottak.

Az együttes, amely 15 évvel a rap/rock debütálása után még mindig lemezeket adott ki, 2015 elején eindította a Machine Shop Ventures nevű kockázati tőke társaságot annak érdekében, hogy sikereiket a zeneiparban siker befektetésekkel párosítsák. Főként a technológiai iparban tevékenykednek a társasággal.

Mike Shinoda, a Linkin Park két énekesének egyike, nem akart olyan híresség lenni, akinek csak az ügynöke talál valami érdekes startup-ot, melybe beleöl egy kevés pénzt, majd megfeledkezik az egészről. A zenész elmondása szerint valami jövedelmező és tartós dolgot akart felépíteni, mint amit például Asthon Kutcher tett az A-Grade Investments-el.

Linkin Park

A cég professzionális befektetőkkel is tárgyalt, felvették a kapcsolatot több start-up céggel, illetve felvett egy kis csoportot, akik banki és menedzsment háttérrel rendelkeznek. A Machine Shop befektetések kezdeti portfóliója lenyűgöző volt: a Lyft, a Robinhood, a Shyp és a a Blue Bottle Coffee is a banda portfóliója közé került.

Ahelyett, hogy jelentős erőforrásaikat ismeretlen vállalkozásokba fektetnék, inkább a startupok-ra koncentráltak, amelyek tükrözik személyes érdekeiket. Egyik legsikeresebb befektetéseik közé tartozik, mikor Shinoda az Apple-nél vásárolt jelentős részvényt, még 2001-ben. Érdekesség, hogy a csapat nem fektet semmibe ami a zenéhez köthető.

A Linkin Park frontembere, Chester Charles Bennington 2017-ben öngyilkos lett, mely következtében a banda a mai napig leállt a zenegyártással.

Képek és információk forrása:
www.mashable.com
www.timesofsandiego.com
www.nme.com