Skip to main content
Shaquille O’Neal karrierje az egyik legjelentősebb és legismertebb az NBA történelmében. A sztár 19 évig kosárlabdázott, négyszeres NBA bajnok és 15-szörös All-Star válogatott. O’Neal 2011-ben visszavonult a játékból, de nem hagyta abba a munkát. Manapság üzleti vállalkozásaira összpontosít.

Az 1990-es évek elején, amikor még fiatal kosárlabdázó volt, O’Neal már részvényeket és kötvényeket vásárolt. Olyan cégekbe fektetett be, mint a Google, az Apple és a Pepsi.  Egy időben Shaq a 155 Five Guys étterem tulajdonosaként is megjelent, pontosabban 10%-os részesedése volt a franchise-ban. Noha azt mondta a CNBC-nek, hogy azóta eladta részesedését, beismerte, hogy a hamburgerek üzlete „nagyon jó” volt számára.  

Shaquille O’Neal a Big Chicken étterem előtt

Egyéb részesedései között szerepel: 17 Anne bolt, egy Krispy Kreme franchise Atlantában, egy CityPlex12 mozi New York államban, 40 darab 24 Hours Fitness edzőterem, végül 150 autómosó is. Shaq egy Big Chicken nevű étterem tulajdonában is áll  Las Vegasban, emellett egy Los Angeles-i „Shaquille’s” nevű hamburgerező is az ő repertoárját gyarapítja.

2019-ben a Papa Jhon’s pizzériával  8,25 millió dolláros nagyköveti üzletet kötött és jelenleg kilenc Atlanta franchise résztulajdonosa. Mindezek mellett, amikor nem értékesít más márkákat, akkor a saját termékeit forgalmazza: ideértve a Shaq öltözeteket, cipőket, a Shaq ékszercsaládot és még a saját könyvét is, melynek neve „Little Shaq”.

Little Shaq

A volt kosárlabda sztár szigorú befektetési filozófiát követ: csak akkor vesz részt, ha személyesen szereti a társaságot vagy a terméket. Az egyik kedvenc példája a Ring ajtócsengő kamerás otthoni biztonsági rendszer, amelyet annyira szeretett, hogy nyomon követte a feltalálót, megvásárolta az üzlet egy részét és mellé számos reklámban szerepelt számukra.

Nyugdíjba vonulás után a pénz befolyása nem lassult le O’Neal számára. Valójában az éves fizetése ma magasabb, mint akkor, amikor még az NBA-ben volt. Jelenleg 60 millió dollárt keres évente, és teljes nettó vagyonát körülbelül 400 millió dollárra becsülik. Nyilvánvaló, hogy valamit nagyon jól csinál az üzleti befektetéseivel.

Képek és információk forrása:
www.finance.yahoo.com
www.cheatsheet.com
www.money.yahoo.com
eu.usatoday.com