Skip to main content

Az E-sports, mint bármely más gyorsan növekvő vállalkozás, nagyban támaszkodik a magánszemélyekre és a vállalatokra, akik hajlandóak befektetni és pénzzel támogatni a sportágat. A jelenlegi előrejelzések azt mutatják, hogy 2020-ra  1 milliárd dollár értéket fog képviselni a videójátékok világában űzött verseny, de ez nem jelenti azt, hogy a résztvevők és a szervezetek jelenleg ilyen összegben profitálnak. Ehelyett főleg a hosszú távú beruházások fedezik a költségeket, és finanszírozzák a további bővülést. Ez magában foglalja az új helyszínek, játékosok, csapatok vagy franchise-ok vásárlását is.

A téma talán egyedisége miatt több sztár is megfordult már e-sport rendezvényeken, illetve akadnak olyanok akik pénzt is áldoztak a feltörekvő sportágba. Ezek közül párat kiemelnénk:

Shaquille O’Neal

A nyugdíjas professzionális amerikai kosárlabda játékos, Shaquille O’Neal jelenleg a TNT sport elemzőjeként tölti mindennapjait. Ezen felül tagja az NRG E-sport szervezetnek, melyet Shaq és más befektetők 15 millió dollárral támogatnak. Az E-sport csapat, a San Francisco Shock, az Overwatch League egyik kiemelkedő versenycsapata.

Shaquille O’Neal

Ashton Kutcher

Az amerikai filmsztár igen elhíresült olyan befektetéseiről, mint az Airbnb vagy a Skype, viszont kevesen tudták, hogy sok pénzel támogatja az Unikrn fejlesztését, mely egy online e-sport fogadó rendszer. A Twitch sikere miatt a legtöbb e-sportoló igen nagy nézettségnek örvend játék közben, emiatt igen nagy jövőt látnak a szakértők az online fogadásokban az e-sporton belül.

Ashton Kutcher

Steve Aoki

A technológiában igen hazaian mozgó DJ és producer is megtalálta saját helyét a videójátékok világában. Egyrészt maga is egy gamer az elmondása szerint , másrészt saját e-sport csapattal rendelkezik. A Rogue Gaming a legjobbak közé tartozik több, mint 6 e-sport játékban.

Steve Aoki

Drake

A világ egyik legsikeresebb énekese már mindenbe beletette a kezét, így nem csoda, hogy elérte őt is az e-sport láz. Drake 25 millio dollárt fektetett a 100 Thieves nevezetű e-sport stúdióba, illetve többször is feltűnt élő Twitch közvetítés alatt egyes játékokban.

Nadeshot és Drake

Képek és információk forrása:
www.estnn.com
www.espn.com
www.gambling911.com
www.evilcontrollers.com
www.engadget.com