Skip to main content

Jelenleg a magyar köztudatban az értékpapírszámla kevésbé van előtérben. Ennek több oka is lehet. Egyfelől kevés értékesítő foglalkozik vele, mert zömében megtakarításos életbiztosításokat ajánlanak, pedig számos esetben jobban járunk az értékpapírszámlával. Mi mégis inkább abban látjuk ennek az okát, hogy kevésbé ismerjük ezt a megtakarítást. Most teszünk ellene.

A, mint arany

Az arany nagyon régóta népszerű befektetés. Jó tulajdonsága, hogy jól lehet vele diverzifikálni (kockázatot csökkenteni) egy portfóliót. Jellemzően ugyanis, amikor a részvények árfolyamai csökkennek, akkor az arany értéke nő. Ez azért van, mert ilyenkor az emberek „kimenekítik” a pénzüket.

B, mint befektetési elemzés

Amikor kevésbé vagyunk járatosak a pénzpiac világában, akkor érdemes szakértők előrejelzéseit átnézni, és a tanácsaikat megfogadni. Oldalunkon találhatsz egy Sztárbefektetések nevű menüpontot, ahol a világ legsikeresebb befektetőiről olvashatsz.

D, mint diverzifikáció

Kicsit feljebb már említettük, hogy ez a kockázatcsökkentést, kockázatporlasztást jelenti. Számos gyakorlati tényezője van. Ilyen például egy hosszabb futamidő, vagy mondjuk az, hogy nem csak egyfajta értékpapírba fektetünk, hanem többfélébe. Kicsi az esélye, hogy egyszerre több befektetésünk értéke csökkenjen.

E, mint ETF

Angolul az Exchange Traded Fund, magyarra fordítva „Tőzsdén kereskedett alapok”-at jelent. Ezek is befektetési alapok, amelyek  akár több ezer pénzügyi terméket (részvényt, kötvényt stb) is tartalmazhat.Az ETF-ek befektethetnek részvénybe, kötvénybe, nyersanyagba, devizába, opciókba vagy ezek keverékébe is.

F, mint föld

Bármennyire is furcsán hangzik egyre népszerűbb befektetés a föld, és termőföld vásárlás. Bár ez konkrétan nem értékpapírszámlán keresztül történik, de fontos megemlíteni. Sokan úgy gondolják, hogy ez egy fajtája az ingatlanbefektetésnek, és ennek köszönheti népszerűségét.

G, mint gyors befektetés

Az értékpapírszámla egy olyan befektetési lehetőség, ahol akár gyorsan is tudunk eredményt produkálni. Szemben más megtakarításokkal itt akár napi szinten is mérhető magas nyereségünk lehet. Ehhez persze több tényezőnek is teljesülni kell, ilyen például magas kockázatvállalás. De tudjuk, hogy sokan azonnali nyereséget szeretnének.

Első körben a „G” betűig jutottunk, de ígérjük, hogy nemsokára folytatjuk ezt a kis ABC-t. Addig is, ha kérdésed van keress fel minket! Készséggel állunk rendelkezésedre.