Skip to main content

Korábban elkezdtünk létrehozni egy kis értékpapírszámla kisokost, amelyben megmagyarázunk bizonyos fogalmakat, hogy Te is tisztában legyél vele. Ha esetleg lemaradtál volna az első részről, ide kattints! Most pedig folytatjuk a második résszel, egész pontosan a H betűtől.

H, mint hozam

A befektetés lényege és célja. Hozamot értékpapírok esetén alapjaiban az árfolyam felfelé történő elmozdulásából tudunk realizálni. Tehát ha veszünk egy kötvényt 10.000 forintos árfolyamon, amely később felmegy 12.000 forintra, akkor 20% a hozamunk.

I, mint ingatlanalap

A tavalyi év (2018) egyik sláger befektetése volt Magyarországon. Ez azért nem meglepő, mert mi magyarok alapból szeretjük birtokolni az ingatlant bérlés helyett, és gyakran befektetési céllal veszünk lakást. Amennyiben viszont ilyen értékpapírokat vásárolunk, akkor sokkal nagyobb a likviditása a befektetésünknek.

J, mint jegybank

Nálunk ez Magyar Nemzeti Bank. Ő határozza meg, hogy éppen mennyi legyen a jegybanki alapkamat, amely jelenleg 0,9%.

K, mint kötvény

Ez egy olyan értékpapír, amely hitelviszonyt testesít meg. Egy államkötvény esetén mondjuk ezt úgy kell elképzelni, hogy mi kölcsönadunk egy államnak, amely vállalja, hogy a futamidő végéig kamatostul visszafizeti. Valljuk be elég ritkák az államcsődök mostanában, így ez egy biztonságosnak mondaható befektetés.

L, mint likviditás

A befektetés mágikus hármas fogatának egyik alapja. A hozam, biztonság és likviditás. Ez a fogalom azt jelenti, hogy milyen könnyen hozzáférhető a pénz. Egy befektetéses életbiztosítás esetén ez nagyon alacsony, míg a bankszámla kimondottan likvid, bár azt nem sorolnánk a befektetésekhez.

O, mint OTC piac

Az angol Over the counter szóból ered, amelyet átvettünk a magyar nyelvbe. A tőzsdén kívüli kereskedést jelenti. Ennek a szabályzása kicsit enyhébb, mit a hagyományos tőzsdei.

P, mint portfólió

Az oldalunkon is gyakran használjuk ezt a kifejezést. Nem kell semmi ördöngösségre gondolni, mindössze annyiról van szó, hogy milyen értékpapírokat választunk a számlánkra. Ennek az összessége a portfólió.

A második résznek ennyire gondoltunk, nemsokára jelentkezünk a harmadik résszel, ahol egy-két extra betűre is visszatérünk, hiszen egy betűre nem csak egy szó vág témába.