Skip to main content
Austin Russel 18 évesen hagyta ott a Stanford-i egyetemet, hogy megalapítsa saját cégét, a Luminar Technologies-t. A ma 25 éves vezérigazgató a napokban vált a világ legfiatalabb self-made dollármilliárdosává, köszönhetően az önvezető autókba fektetett hitének.

Elmondhatjuk, hogy a Tesla és a Google vállalata, a Waymo mellett kevés olyan cég van, akik igazán nagyot tudtak alakítani az önvezető járművek szektorában. Az idei évben Elon Musk járművei hatalmasat futottak és vele együtt az intelligens járművek piaca is erősödni kezdett. Persze kevés olyan vállalat van, akik tényleges hasznot tudtak húzni ebből az iparból, viszont Austin Russel vállalata, a Luminar a jelek szerint piacvezetővé is kinőheti magát, a lidar technológiával.

A Luminar már olyan márkákkal kötött partneri szerződést, mint a Volvo, a Daimler és az Intel Mobile. Russel úgy nyilatkozott, hogy a vállalat céljai közé tartozik a kifejlett önvezető technológia kifejlesztése. Csak az idei évben 15 millió dollárnyi eladáson vannak túl, viszont az elemzők szerint ez akár 1,3 milliárd dollárra is nőhet a jövőben. A cég augusztusban olvadt össze a Gores Metropoulosszal, a The Gores Group pénzügyi vállalat egységével.

Austin Russel

Austin Russel

Austin Russel pénzügyi sikerét annak köszönheti – állítása szerint -, hogy kilépett az egyetemről és elfogadta a Paypal társalapítója, Peter Thiel 100 ezer dolláros ösztöndíját.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója viszont nem tartja jó ötletnek a lidar-t. Szerinte kamerákkal sokkal jobb önvezető rendszereket képesek kialakítani, mint ezzel a radar rendszerrel. Russel elismerte, hogy a kamerák, melyek a Tesla-k önvezető rendszerét biztosítják, valóban hatásos megoldások, viszont a lidar rendszere sokkal jobb reagálási időt tud biztosítani a járművek számára.

A Luminar piaci értéke a tőzsdei kereskedés előtt 3,4 milliárd dollárra kúszott fel.

Képek és információk forrása:
www.forbes.hu
www.myprivacy.dpgmedia.be
www.bizjournals.com