Skip to main content
Ha ma már valaki meghallja, hogy Tesla, akkor a legtöbb esetben rögtön az elektromos járműre gondol, nem a 19. századi mérnökre. Elon Musk neve együtt nőtt a vállalattal, ami ma már az egyik legsikeresebb autógyártó a piacon. Persze kevesen tudják, hogy az e-mobility mellett Elon Musk másban is meglátta a lehetőséget.

Napjainkban sokan Tony Stark-hoz hasonlítsák a fiatal programozót, aki szinte a semmiből húzta fel vállalatát. Míg egyes elemzők és befektetők nem találják szórakoztatónak Musk hírnevét, mégis a legtöbben elismerésre méltónak tartják amit csinál. Musk legjobb befektetései között szerepel a PayPal Holdings, a SpaceX, a DeepMind (GOOGL), a Tesla Inc. (TSLA) és a The Boring Company. Ezekből egyértelműen a Tesla hozta a legtöbbet a házhoz, de azért a többi is igen jó befektetésnek bizonyult.

Elon Musk

Elon Musk

A PayPal egy népszerű online fizetési rendszer, mely elektronikus alternatívát kínál a hagyományos papíralapú módszerekhez, például a csekkekhez és a pénzutalványokhoz. Musk ma már nem rendelkezik részesedéssel a PayPal-ban, miután az eBay e-kereskedelmi vállalat 2002-ben 1,5 milliárd dollárért megvásárolta. Állítólag Musk 165 és 175 millió dollár közötti bevételt keresett a felvásárlás előtti időszakban.

A PayPal-ból érkezett bevétel nagy részét Elon a SpaceX finanszírozására fordította. Jelenleg a vállalat az egyetlen olyan privát cég, akik képesek voltak rakétát juttatni az űrbe emberekkel a fedélzeten. A Nasa többször is elismerte a cég munkáját, mely értéke már lassan eléri a 36 milliárd dollárt.

SpaceX

SpaceX

A Boring Company már egy érdekesebb befektetés volt. Célja a mai napig kétes, mivel elsőként piacra dobható lángszórót gyártottak, majd megalkottak egy mobil alagutat. Összességében Musk elmondta, hogy főként az alagút rendszerek kiépítése a cél. A Boring Tunnel nevezetű mobil alagút a tervek alapján egy könnyen – és főként gazdaságosan – kiépíthető szerkezet lesz. Többször is bemutatta miként halad át rajta a legújabb Tesla Model. Jelenleg a vállalat csak egyetlen 120 millió dolláros támogatással gyarapodott, viszont a tervek szerint a cég Washington és Baltimore között fogja felhúzni első alagútját, ami ha sikeresen zárul, hatalmas nyereséget hoz majd Musk számára.

A Boring Tunel

A Boring Tunnel

Elon Musk többször is nehézségekbe ütközött befektetései során, sokszor emlegeti, hogy volt alkalom, mikor alig 20 millió dollárból kellett kidolgoznia, hogyan is fogja fenntartani két vállalatát ( Tesla és SpaceX). Viszont minden akadály ellenére sikeres vállalkozásokat épített fel, melyek vagyonát 40 milliárd dollárra emelték az évek alatt.

Képek és információk forrása:
www.elektromos-autozas.hu
www.investopedia.com
www.bbc.com
www.forbes.com