Skip to main content
Carlos Slim egy mexikói üzletember, befektető, pénzügyi és jótékonysági szakember. Talán legtöbben a Móvil América névhez tudják kötni nevét, mely egy integrált telekommunikációs szolgáltatás. 2010 és 2013 között Carlos Slim Helu a világ leggazdagabb embere volt a Forbes üzleti magazin alapján. Lássuk, hogyan sikerült ezt elérnie.


Slim mindig is tudta, hogy üzletember akar lenni, és már fiatalon elkezdte fejleszteni üzleti és befektetési képességét. 11 éves korában befektetett egy állammegtakarítási kötvénybe, amely megtanította neki az összetett kamat fogalmát. 12 éves korában egy mexikói bankban vásárolt részvényeket, majd 15 éves korára az egyik legnagyobb bank részvényese lett az országban. Mindemellett a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetemen tanult, ahol egyidejűleg az algebra és a lineáris programozás rejtelmeibe is beletekintett.

Miután 1961-ben végzett a főiskolán,  elkezdte részvénykereskedő karrierjét Mexikóban. 1965-ben magánbefektetéseinek nyeresége elérte a 400.000 dollárt, ami lehetővé tette számára az Inversora Bursátil tőzsdei ügynöki tevékenységének megkezdését. Ezen túlmenően megkezdte a Grupo Carso pénzügyi alapjainak megtervezését. Később megvette a Jarritos del Sur-t is (üdítőital márka), majd 1966-ban megalapította az Inmobiliaria Carso ingatlan társaságot. Korai növekvő üzleti karrierje középpontjában az építőipar, az üdítőital-italok, a nyomtatás, az ingatlan és a bányászati ​​ipar működött, később számos iparágra kibővült.

Carlos Slim Helu

Carlos Slim Helu

Az 1990-es évek elején hatalmas vagyonra tett szert, amikor Mexikó privatizálta telekommunikációs iparát, és a Grupo Carso megvásárolta a Telmex-et a mexikói kormánytól. Bár gazdaságainak nagy része továbbra is Mexikóban maradt, üzleti érdekeit az Egyesült Államok felé indította el tengerentúli befektetésekre. 2007-re Slim összes vállalatának becsült értéke 150  milliárd dollár volt.

Az energiaipar sem maradhatott ki a portfóliójából. 2011-ben 70%-os részesedést vásárolt a Geoprocesados ​​SA Tabasco Oil Co.-ban, és belépett a kolumbiai olajpiacra. Európai első sikeres üzleti akvizíciójaként pedig 2014-ben átvette a Telekom Austria irányítását.

A listát lehetne sorolni a végtelenségig, hiszen Slim majdnem mindenhol jelen van és így már érthető vagyonának nagysága is,  ugyan is 2020-ban nettó vagyonát 52,8 milliárd dollárra becsülik.

Képek és információk forrása:
www.americamovil.com
en.wikipedia.org
www.forbes.com