Skip to main content
Jim Walton amerikai üzletember és a Walmart alapítójának (Sam Walton) legfiatalabb fia. A Walton család a világ egyik leggazdagabb családja. Összesített vagyonukat körülbelül 215 milliárd dollárra becsülik. 


Jim Newportban született 1948. június 7-én. Marketing diplomát szerzett 1971-ben a Fayetteville-i Arkansasi Egyetemen, majd miután befejezte az iskolát, egy év szünetet tartott, hogy utazgasson és pilóta engedélyt szerezzen. 1972-ben visszatért az Egyesült Államokba, és a Walmartban kezdett dolgozni, kezdve a cég ingatlanszárnyával.  A cég az amerikaiak mindennapi életének nagy részévé vált, gyakorlatilag minden otthoni és divattárgyat megfizethető áron kínálva. Sikere miatt a Walmart fiókjait kiterjesztette a világ más részeire. Kizárólag az Egyesült Államokban mintegy 1,5 millió embert foglalkoztat, gazdasági hatása nem tagadható meg.  

Jim Walton

Jim Walton

A négy évben végzett munka után kifejezte érdeklődését az apja, Sam Walton tulajdonában lévő „Walton Enterprises” társasághoz való csatlakozás iránt és 1975-ben a társaság elnökévé is nevezték. Néhány hónap munka után, Jim nagy érdeklődést mutatott a bankok iránt, mivel apja az „Arvest Bank” tulajdonosa volt, amely végül az Arkansans állam legnagyobb bankjává vált. Eleinte a bank vezérigazgatója volt, majd elnökké vált. Jim vezetése alatt a bank exponenciálisan nőtt. Sok kis bankot vásárolt, mint például a WestStar Bank, a Caney Valley Nemzeti Bank és a Bank of Pea Ridge. Jelenleg Jim 96%-os részesedéssel rendelkezik a banki „flottában”.

2005-ben, amikor a legidősebb testvére John elhunyt, a Walton testület igazgatósági tagjaként helyettesítette, ő felelt a Walmart Company fő működésének szabályozásáért.
 2016 szeptemberében arról számoltak be, hogy több mint 152 millió Walmart részvényt birtokol, amelynek értéke meghaladja a 11 milliárd dollárt.

Végül de nem utolsó sorban, Jim a Community Publishers újság- és nyomdaipari társaságának elnöke is, amely Arkansasban, Missouriban és Oklahomában publikál újságokat. 


2020-tól nettó vagyonát 62 milliárd dollárra becsülik, ami segített neki bejutni a világ leggazdagabbjai közé.

Források:
www.businessinsider.com
www.executiveb.io
www.changewalmart.org
www.ibtimes.com
www.peoplepill.com
www.forbes.com