Skip to main content
Mark Elliot Zuckerberg a Facebook szociális hálózat társalapítója és vezérigazgatója, a The Breakthrough Energy Coalition társalapítója, a BeatMed igazgatósági tagja és nem utolsó sorban a Chan Zuckerberg Initiative társalapítója. Lássuk, hogyan lett a világ egyik legfiatalabb milliárdosa.

Diákévei alatt tanárait is gyakran túlszárnyalta. 12 éves korában létrehozott egy Zucknet nevű üzenetküldő programot, amelyet hivatalok közötti kommunikációs rendszereként alkalmazott. Ebben az időben magántanárként David Newman fejlesztette Mark számítástechnikai ismereteit, aki elismerte, hogy nagyon nehéz volt lépést tartani a fiúval, aki korához képest feltűnően tehetséges volt a programozás területén. Még középiskolás korában készített egy Szinapszis (Synapse Media Player) zenelejátszó programot, ami a Pandora előde volt és amit mesterséges intelligenciaként lehetett használni arra, hogy a felhasználók szokásait vizsgálja.

Mark Elliot Zuckerberg

Mark Elliot Zuckerberg

A Microsoft és az AOL megpróbálta értékesíteni a Synapse-t és alkalmazni Zuckerberget, de ő inkább a Harvard Egyetemet választotta, ahol gyorsan ismertté is vált számítógépes programozóként. Másodéves korában már két programot épített: CourseMatch és FaceMash, majd tehetségét még jobban kihasználva az egyetemi szobájában, létrehozta barátai közreműködésével a Facebook-ot. Második éve után Zuckerberg kilépett az egyetemről, hogy teljes munkaidőben folytathassa a mai Facebook sikertörténetét.

A weboldal 2004 végére egymillió felhasználót ért el. A felhasználó növekedésének robbanása sok kockázati tőke (VC) cég figyelmét felhívta. 2005-ben a Zuckerberg vállalkozása óriási lendületet kapott az Accel Partners kockázatitőke-társaságtól. Accel 12,7 millió dollárt fektetett be a hálózatba, amely akkoriban csak az Ivy League hallgatói számára volt nyitva.

Életéről film is készült : The social network

A társasága ezután hozzáférést biztosított más főiskolákhoz, középiskolákhoz és nemzetközi iskolákhoz, és 2005 decemberéig több mint 5,5 millió felhasználóra növelte a webhely tagságát. Mivel nem akarta eladni, Zuckerberg visszautasította olyan cégek ajánlatát, mint például a Yahoo! és MTV Networks . Ehelyett a webhely kibővítésére, a projekt külső fejlesztők számára történő megnyitására és további funkciók hozzáadására összpontosított.

Sikere töretlen, amit láthatunk akár a felhasználók számában és vagyona nagyságában is. Mark Zuckerberg vagyonát 100 milliárd dollárra becsülik.

Képek és információ forrása:
www.pitchbook.com
www.femcafe.hu
www.biography.com
en.wikipedia.org
edition.cnn.com