Skip to main content
Amancio Ortega Gaona a legismertebb Inditex divatcsoport alapítója, amely a híres ZARA divatmárka anyavállalata. A híres üzletembert a világ egyik leggazdagabb embereként emlegetik. Ortega kerüli a közmédiát, ezért a legtöbb ember nem ismeri őt, annak ellenére, hogy ő a világ egyik legfontosabb divatcímke alapítója!

Karrierjét 14 évesen egy Gala nevű ingkészítő üzletben kezdte meg. 1972-ben mikor már úgy érezte, hogy elegendő tudást szerzett megalapította a Confecciones Goa-t, amely fürdőköpenyek gyártására szakosodott. Három évvel később, első feleségével, Rosalíával, megnyitotta az első Zara üzletet. A siker hatalmas volt, így Ortega számára egyértelművé vált, hogy a következő évtizedben még több boltot fog nyitni Spanyolországban és szerte a világban.

Amancio Ortega Gaona

Amancio Ortega Gaona

A napjainkban működő mintegy 2700 Ortega-féle bolt 62 országban fedi le a ruházati piacok legjavát. Irányítási szempontból Ortega létrehozott egy Inditex nevezetű céget, mely képes az összes bolt összehangolt irányítására és így a dolgozók abszolút felügyeletére, hiszen több mint 90.000 munkavállalóval rendelkezik. Manapság az Inditex csoport a Zara mellett számos más neves márkával büszkélkedhet, mint például a Zara Home, a Massimo Dutti, az Oysho, valamint a Pull and Bear. 

A milliárdos vagyoni háttér ellenére az üzletember mégis a háttérben marad. Üzletfilozófiája: a főnök maradjon a háttérben, támogassa a dolgozókat a mindennapokban oly módon is, hogy ne tűnjön ki közülük túlzottan. Ortega ennek értelmében semmilyen különleges öltönyt, vagy megkülönböztető értékű ruházatot nem hord. Azt viseli, amit a dolgozói: munkaruhát.

Amancio Ortega Gaona

Ezen felül mindig azt ebédel, amit az alkalmazottak és velük együtt a cég étkezdéjében fogyasztja azt el. Folyamatosan érezteti a dolgozókkal, hogy ő nem több, hogy ő is ugyanazt eszi, ugyanúgy dolgozik, ugyanúgy telik minden napja mint az összes alkalmazottjának. Módszere pedig bizonyítottan bevált!

Ha pedig valaki ezek után még mindig kételkedne abban, hogy ennek a sajátos vezetési és irányítási stílusnak bárminemű hátránya is lenne, annak tudnia kell, hogy Ortega az amerikai Forbes magazin besorolásában ma már a 6. leggazdagabb üzletember a világon. Vagyona több mint 60 milliárd dollár.

Képek és információ forrása:
www.thefamouspeople.com
www.famous-entrepreneurs.com
www.hrportal.hu
www.forbes.com