Skip to main content
Сhір Fооѕе egy amerikai autóépítő, autótervező, hot-rod bolt tulajdonos és egy híres show főszereplője. Lehet, hogy neked is dereng Chip Foose neve a népszerű Overhaulin TV-show-ból. Ez a férfi már hét éves korában jártas volt az autóiparban. Az évek során rendkívül sikeres karriert szerzett amerikai televíziós személyiségként, üzletemberként, autótervezőként és gyártóként.

Chip már 12 évesen megismerkedett Alex Tremulussal, a „Tucker” tervezőjével, aki motiválta arra, hogy jelentkezzen főiskolára, pontosabban az Art Centerbe, ahol autótervezőként végzett. 1986-ban tervező és gyártó alkalmazottként kezdett az Asha Corporation-nél, ahol már 1989-ben tervezési igazgató lett.

Chip apjával is folytatta a munkát, utcai hot rodokat, egyedi építésű autókat tervezve, amiket pl. a Szárnyas Fejvadász, a Robotzsaru, vagy a Tolvajtempó (a híres-neves Eleanor) című filmekben láthattunk. 1990. novemberében barátságot kötött Boyd Coddingtonnal, majd 1993-tól neki dolgozott. Előbb vezérigazgatója, majd elnöke lett Boyd cégének.

Сhір Fооѕе

Сhір Fооѕе

1998-ban feleségével, Lynne-l, megalapították a kaliforniai Huntington Beachen új cégüket, a Foose Design-t, mely autóépítéssel, tervezéssel és alkatrészgyártással foglalkozik. Megrendelőik többnyire magánszemélyek, valamint film és autógyárak. Később szerződést kötött az MHT-vel, és gyártani kezdte saját tervezésű felnijeit Foose Wheels néven.

2004-ben Chip és a Discovery Channel egy sorozatot indított, az Overhaulin’-t (Újjáépítők). Ekkor eladásra került saját Hemisfear nevű autója is egy aukción, 340.000 dollárért, amelyet Roger Burgess híres autógyűjtő vásárolt meg. Napjainkban továbbra is a Foose Design üzleti vállalkozását irányítja, ahol autóipari remekműveket tervez és épít.

Valóban keményen dolgozott, kezdve a Művészeti Főiskolán, a saját üzletének megnyitásáig és élete legjobb döntése volt belépni az autóiparba, hiszen kitartó munkája meghozta a gyümölcsét. Jelenlegi nettó vagyonát körülbelül 20 millió dollárra becsülik.

Képek és információk forrása:
www.wealthypersons.com
vancello.blog.hu
www.wealthypersons.com
www.chipfoose.com