Skip to main content
Anthony Frank „Tony” Hawk egy amerikai profi gördeszkás, színész és kaszkadőr. 9 éves korában amikor először próbálta ki a deszkázást nem lehetett sejteni, hogy Tony lesz a világ egyik leghíresebb gördeszkása, ma pedig már mindenki legendaként tekint rá.

17 éves középiskolai diákként, Tony éves jövedelme meghaladta a tanárainak jövedelmét és még a diploma megszerzése előtt meg tudta vásárolni első otthonát. Számára nem volt elegendő két évtizedet deszkázni, több, mint nyolcvan trükköt kitalálni, és több mint kétszer annyi profi versenyt nyerni, mint bármely más gördeszkás.

Anthony Frank "Tony" Hawk

Anthony Frank „Tony” Hawk

Míg sok társa más hagyományosabb tevékenységekre váltott, Tony soha nem adta fel a szeretett sportot, ezért összefogott barátjával és elindította saját gördeszka társaságát a Birdhouse Projects-t. Az első néhány év kemény volt, mert a Birdhouse nem keresett pénzt, de kicsit később felcsillant a remény, hiszen hihetetlen hirtelenséggel a gördeszkázás népszerűsége az egekbe szökött. A cég a világ egyik legnagyobb és legismertebb gördeszkás vállalkozássá nőtte ki magát, és Tony széles körű támogatási megállapodásokat írt alá.

1998-ban családjával egy Hawk Clothing nevű szolgáltatást is alapított. A márka hétköznapi férfiak és fiúk öltözékét árusítja, amelyet Hawk gördeszkás stílusa ihlette. Egy évvel később a sport soha nem látott magasságra emelkedett. 1999-ben Tony összekapcsolódott az Activision-al, hogy létrehozza a Tony Hawk Pro Skater videojáték-franchise-t. A videojáték-sorozat a történelem egyik legnépszerűbb játék-franchise lett (és most már meghaladta az 1,4 milliárd dolláros eladást).

Anthony Frank "Tony" Hawk
Nem sokkal 1999 után, Tony visszavonult a versenytől, bár a világ minden tájáról folytatja a bemutatókat és kiállításokat.
2002-ben létrehozta a „Boom Boom HuckJam” extrém sport kiállítást és turnét, freestyle motocross, gördeszka és BMX versenyekkel kiegészítve. Tony rendszeresen megjelenik a televízióban és a filmekben, valamint a Sirius XM rádióban. Önéletrajza, a HAWK – Occupation: Skateboarder a New York Times bestsellere volt. 2012 folyamán, a Google Inc.-vel közösen, a Tony filmgyártó vállalata, a 900 Films elindította a RIDE csatornát a YouTube-on, a világ legnépszerűbb videooldalán.

Nyugdíjazása óta Hawk megpróbálta a színészi karriert is. Megjelent olyan nagy show-kban és filmekben, mint a The Simpsons, Jackass és a The Masked Singer. Karrierje és üzleti hozzáértése együttesen hatalmas nettó vagyont teremtett neki, amit 2020 májusától 140 millió dollárra becsülnek.

Képek és információk forrása:
www.tonyhawk.com
www.sportscasting.com
www.itl.cat
presscentre.sony.eu