Skip to main content
Kanye West amerikai producer, rapper, divattervező és vállalkozó. Széles körű hírnévre tett szert, amikor kiadta 2004-es albumát, a The College Dropout-ot. Az album debütálása után rövid idő elteltével a Sony BMG-vel közösen megalapították a lemezkiadó és produkciós társaságot, a GOOD Music-ot. Ma Kanye West a világ egyik legsikeresebb zenésze.

West az utóbbi években kissé elfordult a zenétől az üzleti világ felé. Meggazdagodása akár mesébe illő is lehetne, hiszen egy 2016-os Twitter-bejegyzése szerint 53 millió dolláros adóssága volt. Ez egy elég meredek lejtő egyik állomásának hangzik, de a rapper mégis felállt innen egy kiváló üzletnek köszönhetően. Meggazdagodása ugyanis nem a zeneiparban végzett sikeres munkájának eredménye, hanem egy, az Adidas-szal kötött szerződés következménye.

Az elejében (2009-ben) a Nike-val működött együtt, hogy kiadja saját cipőjét az Air Yeezys-t, azonban 2013-ban az Adidas jobb ajánlatot tett West-nek. A céggel közösen piacra dobták a Yeezy Boost ruházat és cipőcsaládot. Az Adidas Yeezy Boosts kezdeti kiadása 9000 párra korlátozódott, és csak New York Cityben volt elérhető az Adidas okostelefon alkalmazáson keresztül. Az összes termék 10 percen belül el is fogyott.

Kanye West

Kanye West

Korai kiadásainak sikere után az Adidas hosszú távú szerződést hirdetett meg West-el 2016-ban. Kanye átlagosan 10%-os jogdíjat keres az Adidas nettó bevételéből, ezek mellett magas jogdíjat keres a saját webhelyén, a YeezySupply.com-on értékesített árukért, szemben az Adidas.com-mal.

Meg kell jegyezni, hogy Kanye a Yeezy ruházati sorozatának 100%-a tulajdonában van. Manapság a West Yeezy cipőcsaládját a világ egyik legbefolyásosabb cipőjének tekintik.

A divat mellett természetesen másban is érdekelt a dollármilliárdos. Mintegy 120 millió dollár értékű ingatlannal rendelkezik az Egyesült Államokban (földterület, épületek és házak). Ezen felül a KW Foods LLC. társaság tulajdonosa, amely a chicagói Fatburger gyorsétterem lánchoz fűződik. Továbbá a DONDA társaság is a tulajdonában van, ami egy kreatív tartalomszolgáltató vállalkozás.

Vagyona jelenleg is vita tárgyát képezi, ugyan is a Forbes nettó vagyonát 1,3 milliárd dollárra becsüli, azonban Kanye sokkal gazdagabbnak mondja magát.

Képek és információk forrása:
www.celebritynetworth.com
en.wikipedia.org
www.forbes.com
hu.pinterest.com
www.biography.com