Skip to main content
Junior Bridgeman,  eredeti nevén Ulysses Lee „Junior” Bridgeman, amerikai nyugdíjas profi kosárlabdázó. Sportolóként az NBA történetének egyik meghatározó alakja volt, üzletemberként pedig 300 ezer dollárból csinált 600 millió dollárt! Bridgeman mind az egyetemi évei során, mind a pályán kiváló teljesítményt nyújtott, de az üzleti életben teljesedett ki igazán a 196 centiméter magas csatár.

A profi sportolóknál vízválasztó a visszavonulás és az azt követő évek. Meg kell találniuk a helyüket a társadalomban. Az egykori NBA-játékosok is küzdenek ezzel, közel 60 százalékuk csődöt jelent a visszavonulásukat követő pár évben. Junior Bridgeman nem tartozott közéjük.

Junior Bridgeman

Junior Bridgeman

Amíg a csapattársai (és a többi játékos) az offseason alatti pihenésüket töltötték, addig Bridgeman tanulmányozni kezdte a Wendy’s franchise-t, majd egyre több időt töltött a helyi gyorsétteremnél. Tanulmányozta a működését, majd elkezdett náluk dolgozni. A Los Angeles Clippers-nél szerzett 350 ezer dolláros fizetését Wendy’s étteremekbe fektette. NBA-s karrierje alatt megnyitotta az első saját gyorséttermét, visszavonulásakor pedig három Wendy’s büszke tulajdonosa lett.

Jó befektetésnek bizonyult a folyamatosan növekvő gyorsétterem hálózat, mely több mint 160 hellyel rendelkezett. A volt NBA játékos azonban nem csak a Wendy’s-re összpontosított. Bridgeman befektetett a Chili’s vállalatba is,  mielőtt 2016-ban eladta mind a Wendy’s, mint a Chili’s éttermeit (és más egyéb befektetéseit).

Miért tette ezt? Mert a cégével (Bridgeman Food Inc.) a Coca-Cola palackozója lett.

Ha ez nem lenne elég, akkor 2008-ban beválasztották a PGA Tour (a világ legismertebb golf tornákat lebonyolító sorozata) elnökségébe is. Bridgeman vagyona 600 millió dollár környékén mozog, ezzel rajta van a világ 10 leggazdagabb inaktív sportolójának kereseti listáján. Az éttermi korszakának csúcsán, közel 400 egységgel rendelkezett, de a Coca-Colának dolgozva sem panaszkodhat. Bridgeman okosan építette fel pályafutása utáni karrierjét, és szinte lehet azt mondani, hogy sikeresebb, mint az NBA-ben volt.

Képek és információk forrása:
eu.courier-journal.com
en.wikipedia.org
www.greaterlouisville.com
www.myboysay.com