Skip to main content
Bár hazánkban még nem sokan ismerik, az értékpapírszámla nagy múltra tekint vissza. Lehetőséget biztosít befektetési alapok, részvények vagy akár kötvények vásárlására.

Bankszámlához hasonló rendszerről van szó, csak ebben értékpapírokat tartunk nyilván, ugyanakkor ezek legtöbbször bankok által vezetett szolgáltatások. Nagyon fontos eszköz ahhoz, hogy egy család megtervezze a jövőjét. Adókedvezményei miatt már rövid idő alatt segít a pénzügyi önállóság és szabadság eléréséhez.

Sok mindentől függ, hogy mitől jó egy számla. Sok ügyfél azért választ bankot értékpapírszámla-vezetéshez, mert olcsó a kezelési költség. Az OTP 1% alatti költsége nagyon csábító, de ez messze nem a legfontosabb szempont. Természetesen az is fontos támpont, hogy mennyire ismert egy intézmény neve, hiszen az stabil háttért sugároz. Az ERSTE sokaknak ezért szimpatikus, ráadásul a terméklista kifejezetten sok részvényt és kötvényt tartalmaz.

Nem utolsó szempont a hozam, de még több embernek a biztonság a legelső. Ehhez viszont megfelelő jogi és földrajzi háttérre van szükség. Ezért nem mindegy, hogy milyen bank áll egy szolgáltató mögött. Nyugat-európai országok bankjai például hatalmas biztonságot sugároznak, főleg, ha több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek.

Ausztriában a Partner Bank az, ami ezeknek a feltételeknek megfelel. Az 1992-ben alapított intézet arra szakosodott, hogy „pénzügyi szolgáltatókkal együttműködve adjon tanácsot ügyfeleinek pénzügyeik megtervezéshez és előtakarékossági programjuk kialakításához” (www.partnerbank.at).

A Partner Bank szolgáltatási tárháza a diverzifikációra is utal. Legfőképpen Blue Chip részvényekben lát fantáziát, de a befektetési instrumentumok szinte mindegyikében ott hagyja lábnyomát.

Borítókép forrása: www.unsplash.com