Skip to main content
Shawn Corey Carter szakmailag Jay-Z néven ismert, amerikai rapper, dalszerző, producer, vállalkozó és lemezvezető. A 49 éves rapper bármihez nyúl, arannyá változik. A New York-i tehetség, főleg annak köszönheti sikereit, hogy saját brandet épített, ahelyett, hogy csak felkarolt volna már meglévő vállalkozásokat. A zenei világban elért sikereivel Jay-Z elkezdett diverzifikálni.

1999-ben a Rocawear-t, a Roc-A-Fella Records alapítójával, Damon Dash-nal kezdte meg. A ruházati sorozat cipőket, kiegészítőket és alkalmi viseleteket tartalmazott férfiak, nők és gyermekek számára. Jay-Z nevéhez csatolva ez igen nagy siker volt, állítólag több mint 100 millió dollár bevételt ért el 2001-ben, majd 300 millió dollárt 2002-ben. 2007 márciusában a Jay-Z 204 millió dollárért eladta a Rocawear márka jogait az Iconix Brand Group számára, de a részesedését megtartotta és továbbra is felügyeli a marketinget, az engedélyezést és a termékfejlesztést. Későbbiekben befektetővé vált szépségápolási termékek forgalmazásában is.

Jay-Z

2014-ben megvásárolta az Armand de Brignac pezsgő márkát, amelyet elsősorban azért ismertek, mert arany palackokban értékesítik. A márka jól ismert a magas rangú művészek körében. 2015 júliusában jelentős beruházást hajtott végre a JetSmarter finanszírozásával, ami egy alkalmazás, amely, másodpercek alatt bárki számára lehetővé teszi a repülést egy privát repülőgépen.

Szintén ebben az évben, megvásárolta az Aspiro tech-társaságot, és átvette a média streaming szolgáltatásukat, a Tidal-t, amely azóta a világ harmadik legnagyobb online streaming társaságává vált. A Forbes a rapper jelenlegi vagyonát legutóbb mintegy egymilliárd dollárra (287 milliárd forintra) becsülte.

Jay-Z a világ egyik leggazdagabb emberével, Warren Buffett-el szerepel együtt a Forbes legutóbbi címlapján. A 40 évvel idősebb milliárdos már évekkel ezelőtt meglátott valamit a rapperben. A Forbesnek úgy nyilatkozott róla: „Jay egy jóval nagyobb osztályteremben tanít, mint én valaha tettem. A ma felnövő fiatalságnak tőle kell tanulnia”.

Képek és információk forrása:
https://www.origo.hu
https://www.investopedia.com
https://en.wikipedia.org
https://offmedia.hu
www.grunge.com
www.theundefeated.com
www.joe.ie