Skip to main content

Most, hogy itt az év eleje, érdemes megnézni, hogy milyen befektetések voltak eredményesek tavaly, és melyek azok, amelyek nem voltak szerencsés választások. Bár a múltban elért eredmények a jövőre semmilyen garanciát nem jelentenek, de az elemzés bizony sosem árt. Forrásul a Financial Times szolgál számunkra.

A legjobban teljesítő szerkorok

A lap kimondottan két amerikai alapot emelt ki a pozitív oldalon ezek pedig az alábbiak:

  • Fidelity Advisor Series Growth Opportunities, növekedésre fúkuszáló alap 17%-os hozam
  • Fidelity Select Medical Technology and Devices Portfolio, egészségügyi szektorba fektető alap 16,2%-os hozam

Úgy általában elmondható, hogy az Egyesült Államokban a növekedési eszközalapok jól teljesítettek, hiszen 59%-uk felülteljesítette a referencia alapot, a Russell 1000 indexet. Vélhetően ez a tendencia idén sem fog megszakadni.

Európában kicsit más a helyzet. Bár úgy általánosságban elmondható, hogy a 2018-as év nem kimondottan a részvényekről szól, azért találhatunk szép eredményeket elérőket:

  • Fred Alger Small Cap Focus UCITS, 18,7%-os hozam
  • Bellevue Global Meditech, 17,9%-os hozam

Érdekesség, hogy mind Amerikában, mind Európában befért a top 2 befektetési alap közé olyan, amely az egészségügyi szektorra vonatkozik. Véleményünk szerint ez nem véletlen, és valós potenciált hordoz magában ez a szektor a befektetni szándékozók számára.

Akik, nem lehetnek nagyon büszkék a 2018-as teljesítményre

Bizony itt jóval magasabb veszteségeket találhatunk, mint azt elsőre gondolnánk. Amerikában például az energiaszektorba fektető Fidelity Select Energy Service Portfolio -44,1%-ot teljesített. Az Ivy Investment Energy sem teszi ki a dicsőségtáblájára a tavlyi -34,5%-os eredményét.

Viszont a befektetések egyik alapszabálya, hogy olcsón kell venni, és drágán eladni. Hogyha ebből indulunk ki, akkor az energia szektor idén jó befektetési lehetőség lehet, akár hosszabb távon is. Mi azért továbbra is preferáljuk a kötvényeket, és persze az elektromos autózást is.

Amennyiben érdekel, hogy mi mibe fektetünk, akkor keress fel minket bátran! Csak úgy haladhatunk előre az életben, hogyha gyarapítjuk a vagyonunkat.