Skip to main content

Bár elsőre egyértelműnek tűnik, hogy mi a válasz, azért ha jobban belegondolunk, akkor rájövünk, hogy ez egy igen ravasz kérdés. Számos befektetés, befektetési forma létezik. Sőt, ha megnézzük olyanok is ide tartoznak, mint például az oktatás, egyéni képzés. Szóval nem egyszerű megfogalmazni, hogy mi is az a befektetés, de mi most teszünk rá egy próbát.

A klasszikus befektetések

Itt talán nincs is nehéz dolgunk, hiszen, amikor pénzünket valamilyen pénzintézetnél helyezzük el egy bizonyos időre, amely cserébe profitot várunk, akkor azt már sokan befektetésnek tartják. Valamilyen szinten igaz, de egy folyószámla azért nem számít annak. A lekötött betét már egy jobb megoldás, de nem az igazi. Az értékpapírszámlára, TBSZ számlára vásárolt kötvények, részvények, ETF-ek és más eszközök, papírok jelentik a klasszikus befektetés. Alacsony költségek mellett szabadon megválasztott és összeállított portfólió, amely termeli számunkra a nyereséget. Akár adóelőnyök mellett, részletek itt. De persze van más lehetőség is a kezünkben.

Az alternatív befektetések

Az egyik legnépszerűbb alternatív megoldás az ingatlanbefektetés. Sokan ezt tartják biztonságosnak. Fel lehet újítani és drágábban eladni, lehet építeni és eladni, illetve akár bérbe is lehet adni. Szintén egyfajta befektetés, ha mondjuk beruházunk egy olyan szerkezetbe, amely később termeli ki nekünk a nyereséget. Legyen szó akár egy elektromos autóról, vagy napelemről, napkollektorról. Utóbbival ugye nagy rezsiköltségtől szabadulhatunk meg. És természetesen ne felejtsük el a különböző vállalkozások indítását, magasabb szinten cégekbe fektetést, vagy vásárlást sem. Ez bizony mind befektetés…

Miért jó befektetni?

A befektetésnek kizárólag egyetlen célja lehet, mégpedig az, hogy a meglévő tőkénket gyarapítsuk. A profit lebegjen a szemünk előtt. Persze számos dolgot figyelembe kell venni, ilyen az, hogy mekkora időtávban gondolkozunk, vagy az, hogy mekkora kockázatot vállalunk. Ez mind hatással van arra, hogy mekkora nyereségünk lesz.

Ahogy a cikkből is kiderül számtalan befektetés létezik, de abban a legtöbben egyetértenek, hogy egy értékpapírszámlával, vagy egy TBSZ számlával jól járhatunk. Itt a likviditás is az egyik legjobb, a kockázatot és a portfóliót mi magunk választjuk, A futamidő pedig 5 év legfeljebb, ami egy könnyen tervezhető időtáv.