Skip to main content

Ahogy az élet minden területén, úgy a befektetésinknél is mindent szeretnénk. Maximális biztonság mellett kiemelkedő nyereséget is, ezért nem lekötött betétben szeretnénk tartani a pénzünket. A tőkegarancia az egyik a három elérhető garancia közül, aminek helye lehet a portfóliónkban.

Milyen garanciák van a befektetések világában?

Amikor befektetjük a pénzünket, akkor általában háromféle garanciával találkozhatunk:

  • hozamgarancia (előre megmondják, hogy mekkora nyereséget kapunk, úgy képzeljük el, mint a bankbetét)
  • árfolyam garancia (amikor a befektetési jegyünket legalább egy megadott árfolyamon váltják vissza kézpénzre)
  • tőkegarancia (itt az garantálja a pénzintézet, hogy a befektetett pénzünk teljes egészében visszakapjuk)

A garanciákra azért van szükség, mert akadnak köztünk nagyon konzervatív befektetők, akiknek ez fontos, illetve természetesen a kockázatcsökkentésben (diverzifikálásban) is jelentős szerepe lehet.

A garancia ára

Ahogy többször is meg szoktuk jegyezni, a pénzpiac világában semmi sincsen ingyen, tehát  azért mert ilyen védelmet kapunk, ezért valamiről le kell mondanunk. Tőkegarantált befektetéseknél ez jellemzően a magasabb kamat. Amikor a jegybanki alapkamat 2% alatt van tartósan, akkor nem fogunk tőkegarantált befektetést kapni éves 4-5%-ra.

A tőkegarantált befektetések esetén ne felejtsük, hogy „mindössze” az a garancia, hogy az általunk befektetett összeget visszakapjuk.

A tőkegarantált befektetés háttere

Amikor azt mondjuk, hogy le kell mondanunk a magasabb hozam esélyéről, az nem azért van, mert az alapkezelők így döntöttek. Mivel általában ők vállalják a teljes tőkegaranciát, ezért nem fektethetik a tőkének a jelentős részét olyan eszközalapba, amely reálisan nagyobb nyereséggel kecsegtet. Általában ilyenkor a tőke mindössze 10-15%-át szokta az alapkezelő részvény, és nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapba fektetni a pénzt.

Amikor viszont mi magunk intézzük a befektetéseinket, akkor általában egy kisebb hányadát érdemes csak ilyen jellegű befektetést választani, ha nem extra rövidtávban gondolkozunk. Egyébként egy pénzpiaci alap, vagy egy kötvény is elégséges lehet arra, hogy megfelelően porlasszuk a kockázatunkat.