Skip to main content

A befektetési elemzések rendkívül hasznosak lehetnek számunkra, de érdemes vele óvatosan bánni. Rengeteg szakértő van, aki stabilan tud jó hozamokat realizálni évről-évre, mégsem javasolt azonban befektetési tudás, tapasztalat nélkül belevágni, csak elemzések alapján egy befektetésbe. Nézzük meg, hogyan érdemes ezeket a befektetési elemzéseket hasznosítani!

Miben más a befektetés?

A befektetések merőben másak, mint a magyar köztudatba ivódott pénzügyi megtakarítások. Nálunk minden pénz megtakarítás, vagy befektetés, amit nem költünk el egyből (vagy előre), amint megjön a fizetésünk. És nem is állunk messze az igazságtól, hiszen a befektetés első lépcsőfoka. Amikor a pénzünket egy lekötött betétben helyezzük el, amire előre tudjuk, hogy mekkora kamatot fogunk kapni.

A befektetésnél azonban általában nem tudjuk előre, hogy mekkora lesz a nyereségünk, hiszen itt minden attól függ, hogy milyen befektetési alapot választottunk.

A sikeres befektetés titka

Amikor úgy döntünk, hogy nem csak félretesszük a pénzt, hanem befektetünk, akkor elvileg lemondunk az előre tervezhető (jelenleg rekord alacsony közeli) kamatról, a magasabb nyereség érdekében. Ettől azonban nem kell megijedni. Hiszen ez messze nem azt jelenti, hogy óriási kockázatnak tennénk ki a pénzünket, vagy veszteségre vagyunk ítélve, hiszen két nagy mentsvárunk is van.

Az első az, hogyha privát vagyonkezelést, vagy aktívan kezelt (menedzselt) alapokat választunk, hiszen ilyenkor gyakorlatilag mi a pénzt adjuk. Profi befektetési szakértők pedig kezelik a tényleges befektetést. A legtöbbször ez siker díjas alapon működik, így az alapkezelőnek is ugyanaz a célja, mint nekünk, hogy reális kockázat mellett minél nagyobb nyereséget realizáljon.

A másik titok pedig a befektetési elemzések. Amikor mi magunk akarjuk kezelni a konkrét befektetési folyamatokat az értékpapírszámlánkon, akkor sem maradunk egyedül. Számos profi szakember készít elemzéseket az adott befektetésnél fellépő kockázatokról, várható hozamokról, és az alapok múltbéli teljesítményéről.

Hogyan segít a befektetési elemzés?

A befektetési elemzéseknél egy nagyon fontos szabály van, ami minden egyes kötvényre, részvényre, és értékpapírra igaz: A múltban elért eredmények nem adnak garanciát a jövőbeli hozamokra. Mindazonáltal egy hasonlattal élve, az sem véletlen, hogy a köztudottan szerencsejáték kategóriába sorolt pókerversenyeken szinte mindig ugyanaz a 10-12 ember ül a végső küzdelmeknél.

A befektetési elemzés óriási segítség lehet, pláne a mostani piacon, hiszen nem egy befektetéssel lehet egy év alatt 50-60%-os hozamot is elérni. Az elemzésnél arra érdemes igazán odafigyelni, hogy milyen eredményekkel büszkélkedik az, aki elemzést készít (tanácsot ad) nekünk.

Abban az esetben, ha nincs befektetési tapasztalatunk, vagy képzettségünk, akkor először érdemes inkább egy sikerdíjas befektetést választani. Ahogy fent is írtuk ilyenkor a befektetést végző személy, és mi is egy irányba kormányozzuk azt a bizonyos hajót.

Sőt, ha az oldalunkon a Sztárbefektetések oldalra kattintasz, igazi segítséget találsz. Nem ígértük, és soha nem is fogjuk, hogy az itt látott befektetésekkel azonnal megsokszorozza a vagyonát. De az biztos, hogy érdemes figyelemmel kísérni, és ellesni egy-egy tippet.

Bármilyen kérdésed, hozzászólásod, véleményed van, ne tartsd magadban, keress minket bátran! Azon leszünk, hogy a lehető leghasznosabb információkkal és tanácsokkal lássunk el az értékpapírszámlák világában.