Skip to main content

Egy jól összeállított portfólióban megfelelő arányban szerepelnek alacsony, és magasabb kockázatú befektetési eszközök. Az alacsonyabb kockázatú elemek közé azonban nem csak a kötvények tartoznak, hanem például a fix lejáratú, és zártvégű befektetési alapok. Ismerjük meg őket közelebbről!

A befektetési alapok típusai

Alapvetően a befektetési alapokat 2 nagy csoportra oszthatjuk szét a visszaválthatóságuk szerint, a nyíltvégű, és a zártvégű befektetési alapokra. A magyar tőzsdén jellemzően nyíltvégű befektetési alapokkal kereskednek, vagyis bárki bármikor szabadon vehet, és eladhat, illetve ami nagyon fontos bármikor van lehetőség új értékpapírokat kibocsátani. A zárt végű alapok ezzel szemben egy kicsit máshogy működnek.

Amit a zártvégű alapokról tudni kell

Az ilyen alapok legfőbb tulajdonsága, hogy az alapot csak fix futamidőre vonatkoztatva hozzák létre. A gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, hogy létrehoz egy cég mondjuk egy 3 éves kötvényt, és azt mondja, hogy 2021. május 8-án fog lejárni, ami évente fizet 3,5% kamatot.  További sajátosságuk, hogy a jegyzést követően a befektetők csak a tőzsdén keresztül adhatják el az értékpapírjaikat, ami az alapkezelő számára stabilitást jelent, hiszen a tőkeáramlás nem befolyásolhatja az alap vagyonát. Magyarul újabb tőke nem áramlik be a befektetési alapba, kizárólag úgy lehet ilyen befektetési alapot szerezni, hogyha valaki a tőzsdén keresztül eladja.

Mikor érdemes zártvégű alapot választani?

A zárt végű alapok túlnyomó többségében alacsony kockázatúak, így kiválóan alkalmasak a portfólió diverzifikálására, vagyis arra, hogy a befektetésünk kockázatát csökkentsük, porlasszuk.

Emellett pedig érdemes figyelni, hogy ezeknek a zártvégű befektetési alapoknak mikor van a lejáratuk. Adott esetben kapóra lehet, ha egy ilyen lejárat pont egybeesik a befektetésünk végével. Például, ha félre tettük egy lakásönerőre szánt tőkét, de ingatlant csak bő egy év múlva tervezünk venni, akkor egy ilyen zártvégű befektetési alap ideális megoldás lehet, hiszen vélhetően magasabb hozamunk lesz, mint egy lekötött betétnél, és a kockázat is alacsony. Vagy esetleg egy 3 éves TBSZ számlát indítunk, és beválasztunk egy 3 éves zárt végű alapot.

Persze az sem mindegy, hogy hol indítunk egy TBSZ vagy értékpapír számlát. Ha bármi kérdésed van, keress fel minket! Legjobb tudásunk szerint fogunk segíteni.