Skip to main content

A középtávú befektetéseinknek ideális megoldás jelenthet az ún. tartós befektetési számla. Nem csak azok számára lehet hasznos, akik jártasak a tőzsde világában, hanem azok is jól járhatnak a TBSZ számlával, akik nem kezelik a befektetéseiket, mindössze adóelőnyök mellett szeretnének megtakarítani.

Hogyan működik a TBSZ számla?

A TBSZ számla tulajdonképpen egy speciális burok a középtávú megtakarítások számára, amely adókedvezményt biztosít számunkra. A Tartós befektetési számlán lévő megtakarítások nyeresége után ugyanis nem 15% kamatadót, hanem „csak” a 10%-át a nyereségünknek kell az államnak fizetnünk. Sőt 5 év után az egész hozamot megtarthatjuk, vagyis adómentessé válik a befektetés.

A gyakorlatban minden TBSZ számla első évét gyűjtőévnek nevezik, hiszen a tényleges befektetés január elsejével kezdődik. Ez alatt az átmeneti időszak alatt is kamatozik a pénzünk, de ha például most indítanánk egy TBSZ számlát, akkor 2019.01.01-én indulna, és 2024.01.01-én teljesen adómentesen férhetünk hozzá, míg 2022.01.01-én csak 10% kamatadó megfizetésével.

A TBSZ számlák típusai

A tartós befektetési számlának két nagy csoportja van, az egyik, amit jellemzően bankoknál indíthatunk, és bankbetétekbe fektetjük a pénzt. Ilyenkor jellemzően az adott bank kínálatából választhatunk. A legtöbbször ez úgy működik, hogy a bank egy december 31-ig plusz 3 évig tartó betétet kínál, fix éves kamatra. Ha nem értünk behatóan a befektetésekhez, de szeretnénk a kamatadó kedvezményt kihasználni, akkor ez egy jó megoldás lehet számunkra.

A másik pedig, amikor értékpapír befektetési számlánk van, és itt mi magunk jegyzünk kötvényeket, vásárolunk részvényeket. Ez természetesen egy olyan értékpapír számla, ahol van lehetőségünk itthoni, és külföldi értékpapírokat is vásárolni. Amennyiben a befektetéseinket 3-5 éves távra tervezzük, és rendelkezünk befektetési tapasztalattal, akkor kár lenne az államnak fizetni a nyereségünk 10, vagy 15%-át.

Erre minden esetben figyeljünk

Amennyiben átmeneti pénzügyi zavar támad körülöttünk, vagy mindenképpen mozgósítani kell a TBSZ számlára befektetett pénzünket, akkor meg tudjuk tenni. Azzal viszont számolni kell, hogy ilyenkor viszont a teljes nyereség után adóznunk kell.

3 évi mindenképpen tartsunk ki, hiszen ha a 4. évben bontjuk fel a szerződést, akkor már mindössze 10% a kamatadó, az eredeti 16% helyett.

Kérjél visszahívást szakembereinktől! Ők mindent elkövetnek, hogy támogassanak abban, hogy a lehető legjobban gyere ki anyagilag a befektetésből.