Skip to main content

A befektetés nem játék, muszáj tanulni a nagyoktól ha sikeresek akarunk lenni. Szerencsénkre itt van nekünk Warren Buffett, és egy halom jobbnál jobb szabály!

Érdekességek Buffet-ről:

Éves szinten befektetései legalább 20%-os haszonnal járnak, és 1964 óta 2.8 MILLIÓ százalékkal növelte vagyonát befektetésekkel.

 

A szabályok:

  • Érts a bizniszhez
  • Fenntartható versenypiaci előnyök keresése
  • Menedzsment integrálása
  • Legyen biztos alapod
Warren Buffett

Warren Buffett

 

2022-ben mire is számíthatunk?

Amivel szembe kell nézni: infláció és túlárazott részvények (+ a FED/MNB kevésbé radikális lépései, kamatelemelések hiánya)

A részvénytúlárazás következményei

2022-ben Warren Buffet taktikája jobban a vállalatok felvásárlására összpontosított, mintsem „szimpla” részvényvásárlásokra. Ezzel a Berkshire Q3 készpénz eszköze 5 év alatt (2016-2021) 84 milliárdról, 150 milliárdra nőtt (USD).

A titok a milliárdos szerint egyszerű: Várni kell! Nem kell minden vásárlásodnak tökéletesnek lennie, elég ha van pl. 3, ami hosszú távon kitűnik a tömegből. Az aktív befektetést felülmúlja a passzív befektetés.

Infláció? 

7,4%-os éves infláció Amerikában, és ez az idei évben is marad (és nő is) az előrejelzések szerint.

Ezzel Warren Buffet már 1982-ben is foglalkozott, ahol azt mondta: Infláció során két kedvező befektetés van:

1) Olyan cég, aki termékeinek árát szabadon tudja növelni – még akkor is ha a kereslet nem változott – nem félve a piacon bekövetkezhető részvényeséstől.

2) Olyan cég, aki minimális befektetéssel jelentős pénz volument képes magához „rántani” a piacon (sajnos viszont ez nem mindig valódi növekedés).

Ilyen cégek akik kevés vetélytárssal rendelkeznek a piacon az általuk gyártott termékek minősége miatt (pl Apple, Coca-Cola). Ezek amúgy Buffet két legjobb befektetései.

A Facebook ilyen esetben igen jó befektetés, tekintve, hogy minimális befektetéssel tudják növelni piaci jelenlétüket (nem kell új gyártósort felhúzni, elég hirdetéseket növelni)

Miért is van ekkora árnövekedés a piacon?

Warren Buffett kiemeli, hogy ennek központjában az alacsony (0%-os) kamatláb áll. A FED emiatt az idei évben akár 4-szer is emelhet az értéken.

A meglátás az idei évre, hogy a kamatlábak emelkedésével a részvények értékének csökkenését fogjuk látni, viszont ezzel párhuzamosan a kötvények értéke nőni fog.

Képek és információk forrása:
www.cnbc.com
www.youtube.com
www.airlive.net