Skip to main content
Steven Anthony Ballmer egy amerikai üzletember és befektető, aki a Microsoft vezérigazgatója volt 2000 és 2014 között, ezentúl a Nemzeti Kosárlabda Szövetség, Los Angeles Clippers jelenlegi tulajdonosa.

Ballmer 1956. március 24-én  Detroitban (Michigan ) született. 1977-ben végzett a Harvard Egyetemen matematika és közgazdaságtan diplomával . Két évig a Procter & Gamble fogyasztói termékek társaságában termékmenedzserként dolgozott, majd a Stanfordi Egyetemen kezdett tanulni. 1980-ban elhagyta az iskolát és Bill Gates-nek, Harvardi barátjának kezdett el dolgozni a Microsoft-nál, mint üzleti menedzser.

50.000 dolláros fizetést, valamint a társaság 5-10% -át ajánlották fel neki. Ballmer két évtized alatt különféle tisztségeket töltött be, amikor a Microsoft az amerikai történelem egyik legerősebb és legjövedelmezőbb vállalata lett.  1992-ben az értékesítés és támogatás ügyvezető alelnöke lett, majd 1998 júliusában előléptették a Microsoft elnökévé.

Steven Anthony Ballmer

Steven Anthony Ballmer

2000.01.13-án a Microsoft elnöke, Bill Gates továbbadta a szoftvervállalat napi irányítását  Ballmernek. Ballmer fél tucat új üzletet épített, mint például az adatközpontok, az Xbox szórakoztató és az eszközök üzletága (8,9 milliárd dollár értékben), amelyek elrettentő szerepet játszottak a Sony PlayStation és más játékkonzolok számára. 20 milliárd dollár értékű vállalkozást épített fel, amely olyan új termékekből és szolgáltatásokból áll, mint például az Exchange, a Windows Server és az SQL Server.

Ballmer közel 15 éven át vezette a Microsoftot, amikor bejelentette nyugdíjazását, majd 2014-ben lemondott vezérigazgatói posztjáról. Ugyanakkor a társaság 4 százalékos részesedését megtartotta, amely jelentős összegben hozzájárul gazdagságához. Ugyanebben az évben, amikor visszavonult a Microsofttól, 2 milliárd dollárért vásárolta meg az NBA Los Angeles Clippers-ét.

2020-ban nettó vagyonát 72 milliárd dollárra becsülik. 

Képek és információk forrása:
www.investingport.com
www.money.cnn.com
www.forbes.com
en.wikipedia.org
www.cnbc.com