Skip to main content
Bernard Jean Étienne Arnault francia milliárdos üzletember, művészeti gyűjtő és a világ legnagyobb luxuscikkekkel foglalkozó vállalatának elnöke és vezérigazgatója. Arnault 1949. március 5-én született Roubaix-ban, Franciaországban.  Pályafutását 1971-ben kezdte el, mérnöki diplomája megszerzése után, amikor az apja tulajdonában lévő Ferret-Savinelnél kezdett el dolgozni. Pár évvel később 1978-tól 1984-ig a cég elnöke is volt.

Amikor csatlakozott apja társaságához, megkezdte a vállalat bővítésének és növekedésének tervezését. 1976-ban sikeresen meggyőzte apját, hogy számolja fel a cég építési részlegét, és a bevételt jövedelmezőbb üzletbe fektesse be. 40 millió frankot kaptak az építőipari részleg felszámolásakor, amelyet az ingatlan üzletbe fektettek be, ami akkoriban virágzó ágazat volt. A mai nevén Ferinelnek nevezett társaság nagyon sikeres lett az ingatlanok szakterületében.

Bernard Jean Étienne Arnault

Bernard Jean Étienne Arnault

A divat- és luxusiparba 1984-ben lépett be, amikor elegendő tőkét tudott felhalmozni ahhoz, hogy átvegye  a Boussac / Saint Fréres divatvállalatot, amely akkor a Dior tulajdonában volt. Ekkor elkezdte birodalmának építését azáltal, hogy eladta a Broussac társaság szekcióit, amelyek nem kötődtek a vállalat üzleti céljaihoz. A folyamat során több mint 400 millió dollárt nyert. Ez az eladás lehetővé tette számára, hogy 1989-ben megvásárolja az LVMH-t (Moët Hennessy Louis Vuitton). Amikor megszerezte a társaság irányítását, számos ügyvezetőt elbocsátott annak érdekében, hogy újjáépítse a társaságot, az ő meglátásának való megfelelés érdekében.

Az 1990-es évek során a társasága rengeteg luxuscikk-gyártót vásárolt, amely megerősítette jelenlétét Európában, Észak-Amerikában, Ázsiában, majd végül Dél-Amerikában és Ausztráliában is. A cég portfóliójában jelenleg 75 márka található, köztük a Christian Lacroix, a Celine, az Givenchy, a Fendi, a Marc Jacobs és a Dior divatházak. Ezek mellett a céghez tartozik a Dom Pérignon pezsgőmárka, a Hennessy konyak, a Glenmorangie skót whisky, az új-zélandi Cloudy Bay bor és még sorolhatnánk tovább is…

A 71 éves Arnault és az LVMH azóta töretlen sikereknek örvend a piacon. Legutóbbi nagy akvizíciójuk tavaly novemberben volt, amikor megállapodtak abban, hogy körülbelül 14,7 milliárd euróért megvásárolják a patinás Tiffany’s ékszervállalatot. Bernard Arnault nettó vagyonát 106,8 milliárd dollárra becsülik.

Képek és információk forrása:
www.france24.com
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org
www.thefamouspeople.com
www.corporate-executives.com
www.novekedes.hu