Skip to main content
Mark Cuban közismert amerikai befektető, TV-személyiség és üzletember. Legtöbben az NBA Dallas Mavericks tulajdonosaként ismerik, illetve mint az egyik leggazdagabb ember Amerikában. A becslések szerint nettó 4,3 milliárd dollár értékű vagyonnal rendelkezik, de hogyan is vált vagyonos befektetővé?

Mark első üzleti vállalkozása a MicroSolutions volt, mely kezdetben egy rendszerintegrátor és szoftver viszonteladó cégként indult. A vállalat olyan technológiák korai támogatója volt, mint a Carbon Copy, a Lotus Notes és a CompuServe. A vállalat bevétele több mint 30 millió dollárra nőtt, de 1990-ben Cuban 6 millió dollárért eladta a MicroSolutions-t a CompuServe-nek – az akkori H&R Block leányvállalatának.

Mark Cuban

Mark Cuban

1995-ben Todd Wagner üzleti partnerével együtt elindították az AudioNet-et, egyesítve kölcsönös érdeklődésüket az Indiana Hoosier főiskolai kosárlabda és internetes közvetítés iránt. Később átnevezték a céget Broadcast.com-ra. 1999-re a vállalat 330 alkalmazottal és 13,5 millió dolláros bevétellel büszkélkedett, de még ugyanebben az évben a céget eladták a Yahoo-nak 5,7 milliárd dollárért. Mark továbbra is együtt dolgozott Wagnerrel egy másik vállalkozásban, amit szintén együtt alapítottak. A közös projekt 2929 Entertainment néven futott be , amely vertikálisan integrált filmek és videófelvételek készítését és terjesztését biztosítja a felhasználók számára.

2000-ben bemutatta magát az NBA közösségnek is, amikor 285 millió dollárért megvásárolta a Dallas Mavericks-et. Ekkor Mark egy álma vált valóra, hiszen ez egy esély volt neki bejutni a profi sport világába. Kezdésként megújította a csapat kultúráját és beosztását, illetve egy új stadiont is felállított a játékosok számára. Meg is érte az odaadás, hiszen a csapat megnyerte a 2011-es NBA bajnokságot. Ugyanebben az évben kіаdtа а „Ноgуаn nуеrјünk аz üzlеtі ѕроrtnál” сímű е-könуvét, аmеlу а lеgnаgуоbb ѕіkеrеіt éѕ kudаrсаіt mutаtја bе а ѕроrtbаn éѕ аz üzlеtі élеtbеn. Később részesedést vásárolt a Professional Futsal League-ben is.

Mark Cuban és a Dallas Mavericks

Mark Cuban és a Dallas Mavericks

Számtalan innovatív startup cégbe fektetett be, mint például a Brondell, amely csúcstechnológiájú WC-ülést készített Swash néven,  vagy a Goowy Media, amely egy internetes szoftver fejlesztő vállalkozás. Mindezek mellett 2011-ben elkezdett befektetni a „Shark Tank” sorozatba, amely egy amerikai üzleti élettel foglalkozó TV sorozat az ABC-n. A show három Primetime Emmy díjat nyert. 2018-tól már ő volt a második leggazdagabb azon „cápák” közt, akik valaha megjelentek a műsorban.

Маrk Сubаn kétѕégkívül аz еgуіk lеgоkоѕаbb üzlеtеmbеr Аmеrіkábаn.  А lеgtöbb üzlеtеmbеrtől еltérőеn, Маrk аzt а gоndоlаtоt kövеtі, hоgу növеkedni kell а tárѕаdаlоmbаn. Könуvе еnnеk kіváló рéldáја, аmеlуbеn néhánу tірреt еmlít аz іnduló vállаlkоzáѕоk ѕzámárа, hоgу hogyan törhetnek ki a mindennapokból.

Képek és információk forrása:
www.wealthypersons.com
www.biography.com
en.wikipedia.org
www.wealthypersons.com
www.inc.com
www.fortune.com